Čím dovolenkárov očarí Bardejov, plný architektonických skvostov?

Severovýchod Slovenska skrýva prekvapenia a skvosty, aké nemajú obdobu ani v tých najznámejších turistických a dovolenkových destináciách. Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska a Bardejovské Kúpele sú oázou oddychu plnou architektonických skvostov, ktorú si užila aj cisárovná Sisi.

12.07.2016 12:15
Bardejov, Radničné námestie Foto:
Bardejov
debata

Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Najvzácnejšou časťou mesta je Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou – prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Nemenej významné a zaujímavé je aj opevnenie mesta.

Fortifikačný systém Bardejova patrí k najdokonalejším a najzachovalejším opevneniam miest v Európe. Ozdobou mesta je aj františkánsky kláštor s kostolom sv. Jána Krstiteľa, židovské suburbium a zrekonštruovaný park s fontánou pri hradbách na ulici Dlhý rad.

Veľmi obľúbený je Lesnícky náučný chodník Čierna Mláka v Bardejovských Kúpeľoch – zameraný na mimoprodukčné funkcie lesa. Navštevovaný je aj skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch či zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj.

Turisti si prídu na svoje v obci Zborov známej hradom Zborov-Makovica. V obci je aj vojenský cintorín z prvej sv. vojny, pamätník z prvej sv. vojny venovaný 28. pražského pluku a vojenský cintorín z druhej sv. vojny.

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k trom najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb.

Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieskeho.

Medzi najdôležitejšie podujatia kúpeľov budú v tomto roku patriť: 62. ročník Medzinárodného hudobného leta (od 27. 6. do 29. 8. 2016), 13. ročník Bardejovských kúpeľných dní 10. 7. 2016, pravidelné koncerty klasickej hudby a 13. ročník Alžbetínskeho dňa 21. 8. 2016 na počesť cisárovnej Sisi.

Zo všetkých slovenských kúpeľov majú bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

Návštevníci majú k dispozícii dobrú kuchyňu so švédskymi stolmi, pekné výhľady na kúpeľné domy, posedenie v rozľahlom parku či prechádzky po okolitých horách.

Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov a v lete je otvorené aj vonkajšie kúpalisko. Väčšie Wellness Spa – bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazéna) je v hoteli Alexander.

komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén v čase 11. – 21. h. a saunový svet v čase 13. – 21. h. V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitnes, masáže a solárium. V hoteli Alexander je k dispozícii v stredu až nedeľu od 13. h do 20.30 whirlpool, fínska a parná sauna, ochladzovací bazén, prívalová sprcha, tropická a masážna sprcha, tepidárium, fitnes, masáže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Bardejov