Ako sa falšuje Chanel No. 5? Dozviete sa v svetovom múzeu vôní

S Parížom sa spája dobré jedlo, úchvatné umenie, ale aj najrôznejšie parfumy a vône. Jedným z najznámejších výrobcov zmyselných doplnkov je Fragonard.

17.09.2016 07:00
debata

Spoločnosť založil krátko pred prvou svetovou vojnou milovník čuchových potešení Eugène Fuchs. Svoj podnik pomenoval po svojom slávnom krajanovi z mesta provensálskom Grasse, maliarovi Jean-Honorém Fragonardovi, ktorý žil na prelome 18. a 19. storočia.

Fuchsove remeslo postupne prebrali aj nasledujúce generácie z jeho rodiny, ktoré rozšírili výrobu aj do Èze a Paríža a v ďalších mestách postupne otvorili nové predajne parfumov.

Jean-Francois Costa, jeden z pokračovateľov diela a zanietený zberateľ umenia, koncom 20. storočia zhromaždil jedinečnú kolekciu starých parfumov a ďalších predmetov, ktoré súvisia s výrobou voňavých flakónov, a tak obohatil firmu Fragonard aj samotné Grasse o nový kultúrny rozmer. Dnes vedú firmu Fragonard Costove dcéry Agnès a Françoise.

Práve Agnès Costa Websterová prišla s nápadom založiť v Paríži aj múzeum vôní, kde by sa ľudia mohli dosýta nadýchať príjemných aróm. Návštevníci sa tu okrem „ochutnávok“ môžu aj čo-to dozvedieť o histórii svojich obľúbených produktov.

Musée du Parfum pôvodne otvorili v roku 1983 a po neskoršej prestavbe sa premenoval na Fragonard Musée du Parfum. Nájdete ho v historickej budove z 19. storočia, v „chic“ 9. okrsku Arrondissement, pár krokov od Palais Garnier.

Vnútri sa oboznámite s celým procesom výroby voňaviek, zistíte, aké ingrediencie sa používajú, ako sa miešajú, aby vytvorili finálny parfum, ktorý si zamilujete. Svoje miesto majú tiež flakóny – neoddeliteľná súčasť celkového dojmu.

„Francúzsko je svojimi parfumami preslávené, takže sme sa len rozhodli podeliť sa s pokladmi, ktoré sme za roky zhromaždili,“ povedala Agnès agentúre Associated Press. Websterová sa odhodlane vybrala do rodinných archívov a prekutala zbierky výrobného náradia, vintage fliaš či starých fotografií, ktoré verejnosť nikdy predtým nemala možnosť vidieť.

Fragonard má tiež veľké múzeum v Grasse, kde sa mnohé z ich parfumov dodnes vyrábajú, a odkiaľ niektoré z ingrediencií, ako levandule a ruže, pochádzajú.

Fragonard Musée du Parfum nie je však jediné francúzske múzeum špecializované na nosy návštevníkov. Parížske Musée de la Contrefaçon (Múzeum falšovania) vystavuje napríklad exponáty, ktoré dokazujú ako sa ľudia pokúšali nelegálne kopírovať známe parfumy ako Chanel No. 5.

Ďalšia galéria L'Osmothèque vo Versailles je najväčším svetovým archívom vôní a zároveň poprednou medzinárodnou výskumnou inštitúciou, ktorá sa zaoberá históriou parfumového priemyslu.

Zdroj: Parfemy-parfumeur.cz; Wikipedia.org; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #vône #parfumy