Týchto 6 miest skrížilo Airbnb plány. Za prenájom bytov hrozia enormné pokuty

Portál, kde sa stretávajú majitelia bytov, domov, chát, lodí či iných na ubytovanie vhodných zariadení, s cestovateľmi, ktorí sa chcú na krátko zastaviť a ponoriť do miestneho života, ponúka nekonečné možnosti.

14.11.2016 07:00
láska, internet, káva, žena, počítač Foto:
Okrem klasických domov sa v ponuke zjavujú aj historické hrady, domčeky na stromoch či celé súkromné ostrovy.
debata (5)

Okrem klasických domov sa v ponuke zjavujú aj historické hrady, domčeky na stromoch či celé súkromné ostrovy.

V poslednom čase sa však objavujú problémy – niektorí prenajímatelia neplatia dane, v niektorých mestách, kde služba funguje už dlhšie, sa zasa ceny nehnuteľností v dôsledku častých krátkodobých prenájmov vyšplhali do neba. Preto viaceré mestá pristúpili k blokovaniu Airbnb.

Nedávno zakázal cez portál prenajímať byty Berlín, nasledujú alebo predbehli ho aj iné metropoly.

Berlín

Zákon, ktorý vstúpil do platnosti 1. mája, zakazuje krátkodobý prenájom nehnuteľností pod hrozbou rekordnej pokuty až do výšky 100 000 eur. Existuje však aj výnimka – ak izby určené na prenájom, nezaberajú viac ako 50 percent celého obytného priestoru, majiteľ môže požiadať o povolenie na prevádzkovanie krátkodobého prenájmu.

Záujem turistov o Berlín rastie. Foto: SHUTTERSTOCK
Berlin, centrum, Záujem turistov o Berlín rastie.

Barcelona

V roku 2014 dostal Airbnb od katalánskej vlády pokutu 30 000 eur za vážne porušenie zákonov, ktoré zakazujú prenajímať akýkoľvek byt či dom bez registrácie v oficiálnom zozname. Spoločnosť dostala o rok neskôr pokutu 65 000 eur za ten istý prečin.

Barcelona je podľa Google tretím... Foto: SHUTTERSTOCK
Barcelona Barcelona je podľa Google tretím najfotografovanejším mestom.

Paríž

Jedna z najpopulárnejších cestovateľských destinácií ponúka cez Airbnb na prenájom asi 40 000 domov a bytov. V meste však platí nariadenie, že majitelia nesmú prenajímať svoje byty na viac ako 120 dní za rok, a prípadné dodržiavanie tohto pravidla overuje námatkovými kontrolami. Radnica nechce, aby sa celé štvrte premenili na ubytovacie zariadenia a usiluje sa, aby v Paríži ostali Parížania, nie len turisti.

Večerný Paríž s Eiffelovou vežou naboku. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža, ulica, Večerný Paríž s Eiffelovou vežou naboku.

Amsterdam

Mesto vlani začalo krátkodobé zdieľanie bytov freneticky regulovať, v októbri 2015 dostal majiteľ Airbnb v meste pokutu 24 000 eur. Od februára roku 2016 Amsterdam vynaložil čiastku milión eur na odhaľovanie tejto nelegálnej činnosti naprieč mnohými internetovými stránkami.

Jeseň na amsterdamskom kanáli Prinsengracht. Foto: SITA/AP, Margriet Faber
Amsterdam, Holandsko, kanál, loď, čln, jeseň, Jeseň na amsterdamskom kanáli Prinsengracht.

Reykjavík

Cestovný ruch na Islande sa vzmáha a jeho studenú krásu objavuje čoraz viac turistov, a tak rastie aj záujem o ubytovanie. A tak stúpa aj počet prenajímateľov svojich nehnuteľností. Podmienky hry sa však čoskoro zmenia. Do platnosti totiž 1. januára 2017 vstúpi nový zákon, podľa ktorého majitelia bytov a domov, ktorí chcú ponúkať prenájom na menej ako 90 dní do roka, musia mať licenciu na tento typ podnikania. Za 365 dní ich zisk však nesmie presiahnuť milión islandských korún (asi 7 950 eur).

Pohľad z hory Esja na Reykjavík. Foto: Lucie Meisner
Lucie Meisner, Island Pohľad z hory Esja na Reykjavík.

New York

Miestna rada nedávno schválila legislatívne nariadenie, ktoré podpísal aj guvernér Andrew Cuomo, zakazujúce ponúkať krátkodobé prenájmy domov a bytov cez portály na zdieľané bývanie. Prenajímanie celého bytu na menej ako 30 dní už nelegálne je aj dnes, ale nový zákon rozšíril zákaz aj na propagovanie takýchto prenájmov pod hrozbou pokuty 7 500 dolárov (asi 6 800 eur). Airbnb zareagoval žalobou štátneho generálneho prokurátora aj samotného mesta New York. Spoločnosť sa ohradzuje, že nový zákon významne poškodí jej biznis na najväčšom trhu.

Newyorský južný Manhattan. Foto: SITA/AP, Kathy Willens
New York, New Jersey, USA, Amerika, Manhattan, One World Trade Center, Hoboken, pes, prechádzka, venčenie, Newyorský južný Manhattan.

Zdroj: Cntraveler.com; Citylab.com; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #pokuty #Airbnb