Neďaleko Istanbulu vzniknú nové mestá. Dôvod? Zemetrasenie

Turecko plánuje vybudovať dve nové mestá neďaleko Istanbulu a presídliť tam 1,5 milióna obyvateľov ohrozených možným zemetrasením, povedal v stredu turecký premiér.

11.05.2011 15:53 , aktualizované: 15.05.2011 06:00
Istanbul Foto:
Istanbul
debata

„Nezabúdajte, že Istanbul je ohrozený zemetrasením. Tento projekt posilní istanbulskú pripravenosť,“ povedal Recep Tayyip Erdogan v televízii. Podľa Erdogana mestá umiestnia na základe bezpečnostných štúdií. Podľa premiéra sa má s výstavbou miest začať po júnových parlamentných voľbách.

V apríli Erdogan oznámil plány na výstavbu prieplavu spájajúceho Čierne a Marmarské more ako alternatívu preťaženého Bosporského prielivu. Vyhlásenia Erdogana sú súčasťou predvolebných sľubov jeho Strany spravodlivosti a rozvoja s islamskými koreňmi, ktorá sa usiluje o moc v krajine tretíkrát po sebe.

Trinásť miliónov obyvateľov Istanbulu žije v stálom strachu z veľkého zemetrasenia, ktoré má podľa predpovedí postihnúť hlavné mesto v blízkej budúcnosti. Priemyselný marmarský región vrátane predmestí Istanbulu v roku 1999 zničilo zemetrasenie s magnitúdou 7,6, pri ktorom zomrelo okolo 20 000 ľudí.

debata chyba