Rekonštrukcia Kežmarského hradu pokračuje, prioritou je štít hradnej kaplnky

Po zimnej prestávke v Kežmarku opäť pokračujú práce na rekonštrukcii hradu, prioritou je v súčasnosti riešenie havarijného stavu štítu hradnej kaplnky. Práve v nej sa zvyknú konať aj svadobné obrady.

30.03.2017 14:45
kežmarok, hrad, halloween, súťaž Foto: ,
Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši.
debata

„Aj projektant, aj reštaurátori zhodnotili, že štít kaplnky je v akútnom stave, tento problém musíme vyriešiť ešte do začiatku letnej turistickej sezóny. V súčasnosti by sme si do kaplnky netrúfli pustiť návštevníkov, kedykoľvek by sa tam mohla ulomiť nejaká časť zo štítu,“ povedala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová, podľa ktorej sa pristúpi k fixácii častí, ktoré sú v zlom stave.

S rozsiahlou rekonštrukciou na hrade sa začalo v máji minulého roka. Cena za rekonštrukciu v dvoch etapách sa vyšplhala celkovo na takmer 1,3 milióna eur, výraznou mierou sa na financovaní podieľa zriaďovateľ múzea, ktorým je Prešovský samosprávny kraj.

Odstraňujú sa staré omietky

Prvú etapu rekonštrukcie hradu museli vlani kvôli nepriaznivému počasiu prerušiť. „Robotníci prišli opäť na Kežmarský hrad počas prvých teplejších dní, s prácami začali v marci. Vzhľadom na doterajšie počasie sa robotníci presunuli do interiéru, dokončovali sa sanačné omietky v interiéroch administratívy aj časti hradu,“ informovala Cintulová.

V týchto dňoch sa nachádza lešenie na vstupnej veži. „Začalo sa s odstraňovaním starých omietok na vstupnej veži, potom sa bude pokračovať v sanačných prácach a celkom na záver sa bude realizovať finalizácia omietok,“ opísala postup prác riaditeľka múzea.

Prvá etapa rekonštrukcie by mala byť ukončená do konca júna.

Vlaňajšok bol turisticky úspešný

Riaditeľka múzea by bola rada, ak by sa podarilo plynulo prejsť aj do druhej etapy rekonštrukcie. „Zahŕňať bude rekonštrukčné práce na zvyšných častiach hradu, týka sa hradných traktov z vonkajšej strany,“ priblížila.

Kým na prvú etapu išlo približne 800-tisíc eur, poslanci Prešovského samosprávneho kraja vyčlenili na druhú etapu viac ako 400-tisíc eur, tie by podľa Cintulovej mali stačiť na ukončenie rekonštrukcie.

Pokračovať v prácach sa tak bude aj počas letnej turistickej sezóny. Riaditeľka múzea verí, že návštevníkov to neodradí ani tento rok. Napríklad počas minulého roka zaznamenali aj napriek prácam 19-tisíc návštevníkov, čo je o 3 100 viac ako v roku 2015.

Práve letné mesiace predstavujú podľa Cintulovej ideálny čas na odstraňovanie pôvodných omietok, ktoré sú navlhnuté.

Kežmarský hrad prešiel veľkou generálnou úpravou v rokoch 1962 až 1985, tú súčasnú si riaditeľka zatiaľ pochvaľuje. „V uplynulých zimných mesiacoch sme zistili, že systém odvlhčenia funguje dobre a bol dobre nastavený, v tomto duchu chceme pokračovať aj v rámci druhej etapy,“ dodala.

Prvé expozície otvorili v roku 1931

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. V roku 1720 získalo hrad do vlastníctva mesto Kežmarok. Prvé expozície tu otvorili v roku 1931.

Dnes si návštevníci hradu môžu obzrieť viaceré historické expozície, ktoré dokumentujú vývoj Kežmarku a okolia. Predstavujú praveké a stredoveké osídlenie Kežmarku, vývoj mesta v 13. až 19. storočí, Kežmarský strelecký spolok, Spolok spišských lekárov a lekárnikov.

Hrad tiež ponúka expozície o Kežmarku v 19. a 20. storočí, historické portréty zo zbierok múzea, dokumentuje aj vzťah Kežmarčanov k Vysokým Tatrám, život rodiny Thökölyovej, ale aj židovskej komunity v Kežmarku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský samosprávny kraj #Kežmarský hrad