Desiatka svetových atrakcií v Európe, o ktorých ste ešte (asi) nepočuli

Dovolenka v Európe – to nie je len Paríž, Rím, Londýn, Berlín. Pôsobivé turistické atrakcie sa často ukrývajú aj v menších nenápadných lokalitách: múzeá, ktoré rozprávajú nezvyčajné príbehy, unikátne stavby, ktoré porušujú fyzikálne zákony, nezvyčajné stavby na miestach, kde by ste ich nečakali...

16.04.2017 07:00
debata

Diokleciánov palác, Split, Chorvátsko

Ak by ste čakali veľkolepé antické stavby len v Taliansku, boli by ste na omyle. Štvoruholníkový palác, ktorý však úplne nekopíruje vtedajšiu rímsku architektúru, začali stavať v roku 295 z bieleho vápenca z ostrova Brača a zo Segetu neďaleko Trogiru.

V jedinečnej stavbe sa prelínajú prvky hradu a honosnej antickej vily. Do výšky sa týči 16 veží, vstup do objektu zabezpečujú 4 brány; pôvodne sa dnu vchádzalo z troch strán z pevniny a z jednej od mora.

Dnes sa palác využíva ako galéria, koncertná sieň či na iné kultúrne akcie.

Príspevok, ktorý zdieľa Ana Marques (@anisper),

Príspevok, ktorý zdieľa Tina Mihovilović (@tinamiho),

Orto Botanico, Padova, Taliansko

V meste na severe krajiny vznikla na tamojšej univerzite v roku 1495 prvá botanická záhrada na svete. Vedci aj študenti v nej mohli študovať bylinky a možnosti ich medicínskeho využitia. Záhrada sa tak stala pravdepodobne kolískou modernej vedy.

Záhrada funguje dodnes a je pekne starostlivo rozdelená do segmentov, s rastlinami zreteľne označenými tabuľkami. Vedľa sa nachádza obrovský niekoľkoúrovňový skleník s plodinami z celého sveta.

Okrem prehliadky širokej škály rastlín rozpráva Orto Botanico aj pozoruhodný príbeh, ako si ľudia jednotlivé plodiny domestifikovali a prispôsobovali.

Zollverein, Essen, Nemecko

Priemyselná oblasť Porúrie nie je častým cieľom turistov, Essen by však mohol byť výnimkou. Komplex bývalej uhoľnej bane sa premenil na bludisko ateliérov, múzeí, ale aj na priestor pre netradičné aktivity ako korčuľovanie v starom kanáli či jazda na ruskom kole v koksovni.

#zeche #zollverein #weltkulturerbe #essen

Príspevok, ktorý zdieľa @plykrm,

Mezquita, Cordoba, Španielsko

Španielsky mešita. Bývalá moslimská modlitebňa je dnes katolíckych chrámom zasväteným Panne Márii, no svoj exotický pôvod nezaprie. Mnohí hovoria, že je jednou z najkrajších moslimských stavieb nie len v Európe, ale na celom svete.

Vnútro vyrazí dych svojimi stovkami červených a bielych kamenných oblúkov, ktoré vytvárajú priam hypnotický zážitok.

Príspevok, ktorý zdieľa Miguel Barcelona (@essencialmiguel),

Príspevok, ktorý zdieľa Héctor (@azpe1986),

Dom Rietvelda Schrödera, Utrecht, Holandsko

Aj keď nepoznáte architektonickú skupinu De Stijl, dom Rietvelda Schrödera z roku 1924 má taký oslnivý dizajn, že zaujme každého. Forma kopíruje funkciu, interiér a exteriér navrhnutý spoločne navzájom korešponduje a prepája vnútorné vybavenie s vonkajším zjavom.

Typickým prvkom sú nestále tvary izieb, ktoré sa dajú jednoducho meniť posuvnými priečkami a dverami.

V roku 2000 ho zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Príspevok, ktorý zdieľa Lisa (@caliago2),

Múzeum Red Star Line, Antverpy, Belgicko

Antverpy boli koncom 19. a začiatkom 20. storočia odrazovým mostíkom do nového života. V tomto období odplávalo z tamojšieho prístavu viac než 2 milióny ľudí do USA a Kanady.

Múzeum The Red Star Line zhromaždilo odvážne príbehy migrantov, ktorí sa neraz vzdali všetkého, aby si mohli dovoliť cestu do vysneného raja za Atlantik.

Rozpráva aj o tom, čo museli prekonať ešte v Európe, ako ich ohrozovali podvodníci-prevádzači a čo ich vlastne čakalo po vylodení na Americkom kontinente.

Príspevok, ktorý zdieľa Statue of Liberty/Ellis Island (@statueellisnps),

Príspevok, ktorý zdieľa Dorien Bierwerts (@dorienbier),

Príspevok, ktorý zdieľa @groovycatjay,

Teatro Olimpico, Vicenza, Taliansko

Vicenza bola domovom talianskeho renesančného architekta Andreu Palladia, ktorý zmenil vtedajšie architektonické princípy – namiesto klasických chrámových stavieb sa venoval navrhovaniu úžasných občianskych a súkromných budov.

Mesto je dodnes posiate jeho úchvatnými dielami, no najúžasnejšie z nich je Teatro Olimpico. Vzniklo v 16. storočí a dnes je jedným z dvoch renesančných divadiel, ktoré sa zachovali – a tak niet divu, že je aj na zozname UNESCO.

Zložitá konštrukcia a Andreova hra s perspektívou zabezpečili, že budova sa javí omnoho väčšia, ako v skutočnosti je. Divadlo je tiež plné „očných klamov“, to čo vyzerá ako rímsky mramor je v skutočnosti majstrovsky opracované drevo.

Príspevok, ktorý zdieľa Helen Barrett (@helenrocksit),

Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugalsko

Univerzita v Coimbre je najprestížnejšou vzdelávacou inštitúciou v krajine a patrí jej čestné miesto na kopci nad mestom.

Z celého areálu najviac vyniká opulentná budova barokovej knižnice. Jej strop zdobia bohaté maľby s motívmi pokrokov ľudského poznania, samotné zväzky trónia na niekoľkoposcho­dových zložito vyrezávaných drevených policiach.

Príspevok, ktorý zdieľa Diana (@__la_didi__),

Príspevok, ktorý zdieľa Euro Dicas Turismo (@euro.dicas),

Akvadukt, Segovia Španielsko

Je to jedna z najlepšie zachovaných antických rímskych akvaduktov na Pyrenejskom polostrove. Klenie sa cez dva kopce na oboch stranách vstupu do centra mesta vo výške 28,5 metra. Tvoria ho dva rady kamenných oblúkov, ktoré s chirurgickou presnosťou do seba zapadajú.

A keď hovoríme o presnosti, myslíme skutočné majstrovstvo – v celej ohromnej stavbe nie je žiadna malta, ktorá by kamene lepila dohromady.

Vďaka svojej mimoriadnej historickej hodnote je akvadukt spoločne s historickou časťou Segovie od roku 1985 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Príspevok, ktorý zdieľa SherwinRonelli Sahagun (@sheroki8),

Príspevok, ktorý zdieľa @marneephotography,

Ars Electronica Center, Linz, Rakúsko

V tomto centre sa už od roku 1979 stretáva technológia s umením a spoločnosťou. Jedným z exponátov je napríklad obria skladačka muža vyrobená z hrozivo veľkého množstva dát, ktoré si o ňom pamätá Facebook.

Ďalšia exhibícia ponúka rôznorodý prístup k robotike, biotechnológie a neurológii formou laboratórnych pokusov a umeleckých projektov.

Deti od 3 rokov poteší interaktívna náučná sekcia, ktorú vytvárajú zábavné obrazové prvky. Prezentácia Hlboký vesmír zasa pozýva na miesta, ktoré ľudským okom nikdy nedosiahneme.

Príspevok, ktorý zdieľa Ars Electronica (@arselectronica),

Príspevok, ktorý zdieľa Ars Electronica (@arselectronica),

Príspevok, ktorý zdieľa öznur (@oznurozyurt58),

Zdroj: Traveller.com.au; Wikipedia.org; Linz.at

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa