Top 15 európskych destinácií na rok 2017, ktoré vybralo 426 859 cestovateľov

Takmer pol milióna turistov a majiteľov cestovných kancelárií zo 174 krajín hlasovalo v ankete o Najlepšiu európsku destináciu 2017.

04.05.2017 07:00
Porto, Portugalsko, mesto, prístav, more Foto:
Porto
debata (1)

Prestížny titul získalo portugalské Porto. Umiestnilo sa na čele dvadsiatky miest, ktoré sa tento rok určite oplatí zaradiť do svojho itinerára.

1. Porto

Hlasovanie o víťazovi nikdy nebolo také jednoznačné ako tento rok. Pre Porto sa rozhodlo suverénne najviac cestovateľov a mesto na pobreží Atlantiku tak získalo tento európsky titul už po tretí raz (v rokoch 2012, 2014 a 2017).

Za Porto hlasovali najmä turisti a sprievodcovia z USA, Veľkej Británie, Francúzska, Dánska, Južnej Afriky, Južnej Kórey, Írska a Kanady.

Druhé najväčšie mesto Portugalska je príťažlivé najmä svojou všestrannosťou – okrem relaxu na pláži je to aj centrum histórie, architektúry, kultúry, gastronómie, obchodu, ale aj stretnutí, objavov…

Magickou stužkou, ktorá sa tiahne mestom, je rieka Douro (Zlatá rieka). Pri jej brehoch sa dajú podnikať nádherné prechádzky, počas ktorých vábia zísť z cesty útulné kaviarničky.

K plážam na Foz do Douro vás potom za pár minút dovezie štýlová električka.

Monumentálny most Ponte de Dom Luis. Foto: Jana Kollárová, Pravda
most, Ponte de Dom Luis, Porto Monumentálny most Ponte de Dom Luis.

2. Miláno

Toto tlianske mesto je zaujímavé a živé odkedy bolo hlavným mestom západnej polovice Rímskej ríše. Nechajte sa uchvátiť hlavnou dominantou – mramorovým Duomom, či ďalšími kostolmi, múzeami, historickými palácmi.

Poteší vás však aj moderné umenie a architektúra, ktorá vkuse ladí s jej staršou verziou. Z Milána sú nadšení najmä švajčiarski a americkí turisti.

Milánsky dóm Foto: Aleš Tvrdý
Miláno, Milánsky dóm Milánsky dóm

3. Gdansk

Jedno z najstarších a najväčších poľs­kých miest, ktoré leží v Pomoransku na rieke Visla, na brehu Baltského mora, má unikátny a nezameniteľný charakter.

Jeho viac než tisícročná história do neho vpísala charakteristické črty; jeho novšie dejiny sa spájajú so začiatkom druhej svetovej vojny aj s pádom komunizmu.

Najviac turistov nájdete v historickom centre s budovami zo 17. storočia, najznámejšie sú ulička Mariacka a Ulica Długa a Długy Targ – inak nazývané aj Kráľovská cesta. Na oboch stranách sa končia majestátnymi mestskými bránami. Dominantou mesta je Neptúnova fontána.

Gdansk Foto: SHUTTERSTOCK
Poľsko, Gdansk, rieka Motlawa, NEST1 NEPOUZI Gdansk

4. Atény

Grécke mesto bohov sa v ankete vždy umiestňovalo v prvej päťke. Niet sa čo diviť, kolíska histórie dodnes dýcha duchom starých čias od kultovej Akropoly, ktorá dominuje mestu, až po očarujúce štvrte s umeleckými galériami a múzeami plnými starých artefaktov.

Atény so scenériou Akropolisu Foto: SHUTTERSTOCK
Akropolis, Atény, Grécko Atény so scenériou Akropolisu

5. San Sebastián

Španielsky klenot si pozíciu v prvej päťke vyslúžil svojou silnou kultúrnou identitou, úchvatnou scenériou aj svetoznámymi gastronomickými možnosťami.

Nechajte sa unášať vlnami v zálive La Concha, ktorý má tvar mušle, doprajte si potešenie v podobe inovatívnej kuchyne a ponorte sa do tónov a farieb niektorého z množstva festivalov, ktoré sa tu organizujú.

6. Sozopol

Bulharsko sa pomaly, ale veľmi isto dostáva medzi populárne ciele turistov z celého sveta. Ponúka unikátnu kombináciu histórie, modernosti, prírody, tradícií aj inovatívnosti.

Cestovatelia môžu objavovať mestá, loziť po horách aj relaxovať na širokých pieskových plážach.

Sozopol je pre mnohých turistov prekvapením a pozitívne reakcie na toto letovisko, ktorých sú plné sociálne siete, dávajú tušiť, že sa sem oplatí pricestovať.

Sozopol je najstarším mestom v Bulharsku. Vznikol ako Helénska kolónia v roku 601 pred Kristom.

Mesto vyrástlo v priebehu storočí a dodnes sa dajú dobre badať jednotlivé fázy jeho rozvoja. Jedinečné stopy rôznych kultúr robia zo Sozopola skutočné múzeum.

7. Viedeň

Za siedmym miestom v rebríčku nemusíme chodiť ďaleko. Metropola susednej krajiny sa v top desiatke umiestňuje od samého začiatku existencie tejto cestovateľskej ankety.

Mesto sa teší skvelej medzinárodnej reputácii. Je druhou najpopulárnejšou destináciou cestovateľov z Nemecka, treťou pre Američanov a tiež tretím najobľúbenejším cieľom turistov z Japonska.

Viedenská Ringstrasse je vraj najkrajším bulvárom na svete. Nikde inde nemôžete vidieť na jednom mieste takú hustú koncentráciu reprezentatívnych budov, palácov a parkov.

Viedenská opera na Ringstrasse Foto: SHUTTERSTOCK
Viedeň, Ringstrasse, Viedenská opera, Viedenská opera na Ringstrasse

8. Stari Grad

Miesto v srdci cestovateľov si našlo aj letovisko na chorvátskom ostrove Hvar, ktoré každoročne navštevuje čoraz viac dovolenkárov z celého sveta.

Mestečko milujú najmä Rakúšania, umiestnili ho na štvrtú pozíciu svojich najobľúbenejších destinácií v Európe, za Aténami a pred Porto.

Tento rok si Stari Grad dokonca pripomína mimoriadne výročie – 2400 rokov založenia mesta a rovnako dlhú tradíciu mestského života na najslnečnejšom ostrove Jadranu.

Staroveké dedičstvo uznalo za mimoriadne hodnotné aj UNESCO, ktoré Stari Grad zapísalo do zoznamu v roku 2008.

9. Bazilej

Tretie najväčšie mesto Švajčiarska tvorí nadnárodné súmestie (žije tu okolo 830-tisíc obyvateľov) zasahujúce až za hranice s Nemeckom a Francúzskom.

Kombinácia autentickej švajčiarskej kvality a multikultúrnej populácie robí z tohto mesta kozmopolitnú a inovatívnu oblasť.

Bazilej sa tiež môže pochváliť 40 múzeami na pomerne malej ploche, čo je najviac z celej krajiny, a tak niet divu, že dostalo prezývku kultúrne hlavné mesto Švajčiarska. Rôzne zamerania a svetovo preslávené výnimočné výstavy ponúknu niečo pre každého.

Bazilej navyše pravidelne hostí Art Basel, najdôležitejší veľtrh súčasného umenia na svete. Mesto umiestnili Nemci v hlasovaní na siedme miesto spolu s Rímom a čínski cestovatelia ho považujú za číslo 4.

10. Madrid

Španielske hlavné mesto je otvoreným priestorom, kde majú zábava aj kultúra svoje pevné miesto. Láka na umenie, nakupovanie, nočný život, vynikajúcu gastronómiu aj krásnu architektúru (medzi najznámejšie patrí Kráľovský palác, Kráľovské divadlo, park Buen Retiro z roku 1631 a budova Národnej knižnice z 19. storočia, kde sídli aj archeologické múzeum a sú tu uchované viaceré španielske národné pamiatky).

Hrdí sa svetoznámymi múzeami, napríklad Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza a Museo Reina Sofía.

Je 9. najobľúbenejšou destináciou turistov z USA a sídli tu Svetová organizácia pre cestovný ruch (WTO).

Chrám Debod v Madride Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Španielsko, chrám, Debod Chrám Debod v Madride
  • 11. Rotterdam
  • 12. Rím
  • 13. Paríž
  • 14. Bonifacio
  • 15. Fínska tajga

Zdroj: Europeanbestdes­tinations.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Gdansk #mestá #Chorvátsko #Európa #madrid #Miláno #Viedeň #Bulharsko #San Sebastián #bazilej #Atény #Porto