Slovinská Celica: Z bývalej väznice je hotel pre (ne)náročných

Ponuré miesta s temnými príbehmi často priťahujú pozornosť. Túto paradoxnú ľudskú vlastnosť sa rozhodol využiť aj nový majiteľ bývalej vojenskej basy priamo v slovinskej metropole Ľubľana.

25.05.2017 07:00
debata (1)

Budovu dnešného hostela pôvodne postavili ako kasárne v čase Rakúsko-Uhorskej monarchie. Počas dôb komunizmu ju režim zaplnil politickými väzňami, ktorí v nej nespravodlivo pykali za svoje názory a presvedčenie. Jej múry by vedeli rozprávať tisíce príbehov o smutných osudoch…

Časy sa našťastie zmenili a dnes Hostel Celica víta podľa svojej filozofie všetkých bez ohľadu na vek, etnickú príslušnosť, pohlavie, náboženské presvedčenie alebo ich sexuálnu identitu či orientáciu.

Väzenské cely Celice

Celicu otvorili v roku 2003 po desaťročí diskusií medzi umelcami, historikmi, dizajnérmi a architektmi, z ktorých každý chcel budovu využiť iným spôsobom.

Ubytovacie zariadenie teraz ťaží zo svojej minulosti, a tak návštevníci, hoci nemusia, dobrovoľne sa ubytúvajú v celách (z čoho je aj odvodený samotný názov hostela) so zamrežovanými oknami a spia na pričniach.

V podkroví sa však nachádza aj niekoľko príjemných izieb pre tých, ktorí nemajú chuť úplne sa ponoriť do ponurej atmosféry basy, zatiaľ čo na prvom poschodí je 20 ciel, ktoré sa premenili na dvoj- a trojlôžkové izby.

Každá cela iná

Všetky cely kreatívne a osobitne do inej tematiky zrekonštruovali slovinskí, švédski, talianski, francúzski, argentínski a americkí umelci a dizajnéri. V jednej izbe zo stien spieva poézia Leonarda Cohena, ďalšia celá predstavuje obrovské ľudské oko.

Príspevok, ktorý zdieľa john seam (@jwseam),

Cela číslo 119 má sklenenú podlahu, pod ktorou sú rozmiestnené hlinené sochy; 101-tka je zariadená nábytkom zo second-handu; okrúhle okno v cele 110 je pripomienkou minulých pokusov o demoláciu objektu.

Izba 118 je azda najvernejším obrazom minulosti – celá je obnovená do autentického väzenského štýlu z čias existencie Juhoslávie, zariadená pravými žalárnymi lôžkami.

Príspevok, ktorý zdieľa Celica Art Hostel (@hostelcelica),

Ani vybavenie hostela už zďaleka nezodpovedá niekdajšiemu väzenskému režimu: na hostí čaká útulná kaviareň s posedením, spoločenská miestnosť, kuchyňa, salónik, umelecká galéria a tiež vyhradený priestor na meditáciu a modlitbu.

Prvá eko-ubytovňa na svete

Okrem väzenskej atmosféry je však Hostel Celica výnimočný aj svojou ekologickosťou. Ľubľanu vyhlásili v roku 2016 za Európske hlavné zelené mesto – ako prvé zo strednej a východnej Európy. A Celica sa stala prvou certifikovanou eko-ubytovňou na svete.

Ako hovorí manažérka hostela Tanja Lipovcová, ubytovacie zariadenie podporuje zelené dodávateľské reťazce, objednáva si potraviny z miestnych fariem, pestuje vlastné bylinky a ovocné stromy.

Zdroj: Traveller.com.au; Hostelcelica.com; Telegraph.co.uk; Dailymail.co.uk

Príspevok, ktorý zdieľa Celica Art Hostel (@hostelcelica),

Príspevok, ktorý zdieľa Marco Righini (@rigo111277),

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Ľubľana #hostel