Čína buduje na 4 ostrovoch v Malajzii megamesto. Ďalší projekt duchov?

Na štyroch umelých malajzijských ostrovoch stavia čínsky developer Country Garden obrovské nové mesto. V jednej z reklám ho spoločnosť opisuje ako "rajské mesto snov pre celé ľudstvo".

27.05.2017 07:00
debata (10)

Lesné mesto, ktoré začali budovať začiatkom roka 2016, by malo byť po dokončení najväčším zahraničným projektom čínskeho investora, uvádza portál Weforum.

V metropole za 100 miliárd dolárov sa bude môcť ubytovať 700 000 obyvateľov. To je asi o 20 000 viac ako má v súčasnosti hlavné mesto USA Washington. Navyše bude mať väčšiu hustotu ako Manhattan.

Doposiaľ už na mieste vyrástlo niekoľko bytových domov a parkovacích plôch a ďalšia výstavba aktívne prebieha.

Po dokončení v roku 2040 bude mať Forest City kancelárske budovy, parky, tranzitnú sieť, hotely, reštaurácie, obchody, školy a 250 000 bytových jednotiek.

Otázniky a výkričníky

Projekt na prvý pohľad vyzerá sľubne, no niektorí odborníci sa obávajú, že Forest City môže skončiť ako niekoľko podobných projektov, ktorým sa nepodarilo prilákať obyvateľov.

Od sedemdesiatych rokov minulého storočia totiž čínski developeri vo svojej domovine vybudovali už približne 500 miest, ktoré zívajú prázdnotou. Neobývané budovy a tiché ulice pripomínajú chátrajúce mestá duchov, namiesto plánovaných prosperujúcich metropol.

V neprospech nového megamesta hovorí aj fakt, že v apríli tohto roka takmer 60 kupcov, z ktorých 70 % pochádza z Číny, zrušilo svoje nájomné zmluvy vo Forest City.

Ponuka bývania v budúcom meste je tak stále omnoho vyššia ako dopyt. V roku 2016 spoločnosť Country Garden predala iba 15 000 z 250 0­00 bytových jednotiek.

Zdroj: Sasaki.com; Countrygarden­.com.au; Businessinsider­.com

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mesto #developer #Malajzia #mesto duchov