Požičiavanie skútrov v mestách zjednoduší Galileo. Dali by ste sa nahovoriť?

Potrebujete sa ulicami presúvať rýchlo a bez toho, aby ste strávili deň v zápchach? Vybavte to zdieľaným skútrom, ktorý si požičiate a po jazde ho zasa necháte k dispozícii ďalším záujemcom kedykoľvek a kdekoľvek v meste - takýto koncept priniesla barcelonská služba MOTIT. Vďaka vylepšenému systému lokalizácie zaparkované vozidlo nájdete bleskurýchlo.

03.06.2017 14:00
elektrický skúter, G-motit Foto:
Elektrický skúter
debata

Presná lokalizácia elektrických skútrov sa zabezpečuje vďaka Európskej agentúre GNSS (GSA). Pri zavádzaní tejto zdieľacej služby sa totiž ukázalo, že v skútroch sú zabudované prijímače signálu GPS, ktoré neposkytujú dostatočnú presnosť, a tá je v úzkych barcelonských uličkách medzi vysokými domami kľúčová. Bez presnej lokalizácie by používatelia služby nedokázali ľahko nájsť objednaný skúter.

Riešenie ponúkla agentúra GSA, ktorá v rámci projektu Horizon 2020 G-MOTIT využila svoje znalosti trhu a finančne podporila návrh a vývoj zariadení využívajúcich navigačný systém Galileo, ktoré výrazne zvýšilo presnosť lokalizácie a tým tiež dostupnosť i spoľahlivosť služby.

Elektrický skúter Foto: G-MOTIT
elektrický skúter, G-MOTIT Elektrický skúter

„Ak sa skombinujú signály systému Galileo so signálmi GPS a ďalších navigačných systémov, máte zrazu k dispozícii väčší počet satelitov a nových signálov,“ vysvetľuje koordinátor projektu G-MOTIT Martí Jofre.

„Zvýšená dostupnosť signálov, presnosť a spoľahlivosť vo výsledku viedla k dosiahnutiu takej presnosti lokalizácie, ktorá službu MOTIT povýšila na vyšší stupeň.“

Ako vyplýva z nedávno zverejnenej správy GSA GNSS Market Report, trh GNSS ponúka obrovské množstvo obchodných príležitostí. Aby z nich európske spoločnosti dostatočne profitovali a využili ich na zlepšenie svojej pozície na svetovom trhu, pomáha im so vstupom do sveta GNSS agentúra GSA. Nielenže im poskytuje priebežný monitoring trhu, ale niektoré z nich podporuje aj finančne.

Elektrický skúter Foto: G-MOTIT
elektrický skúter, G-MOTIT Elektrický skúter

Výsledkom tejto podpory je v súčasnosti 20 skútrov vybavených prijímačmi umožňujúcimi prijímať navigačné signály systému Galileo poskytujúcich oveľa presnejšie lokalizáciu, vďaka ktorej si užívatelia môžu skúter pre jazdu rýchlo zarezervovať a potom ho veľmi ľahko nájsť.

V súčasnej dobe je technológia G-MOTIT v testovacej fáze a skúša sa v kombinácii s ďalšími podobnými službami, ako je napríklad zdieľanie elektrických bicyklov a iných vozidiel.

Čo je to GSA?

Agentúru európskeho GNSS – globálneho navigačného satelitného systému GSA založili v roku 2004 ako oficiálnu agentúru Európskej únie. Jej sídlo sa v roku 2012 presťahovalo z Bruselu do Prahy. GSA je jedinou agentúrou Európskej únie, ktorá má sídlo v Českej republike.

Elektrický skúter Foto: G-MOTIT
elektrický skúter, G-MOTIT Elektrický skúter

Poslaním GSA je podporiť ciele EÚ pri dosiahnutí maximálnej návratnosti európskych investícií do globálneho satelitného navigačného systému (GNSS), zaistiť prospech jeho užívateľom a ekonomický rast a konkurencie schopnosť.

Čo je to Galileo?

Galileo je európsky globálny nezávislý satelitný navigačný systém, ktorý bude poskytovať vysoko presné globálne služby pod civilnou správou. Je navrhnutý tak, aby bol kompatibilný a v prípade niektorých služieb tiež interoperabilný s podobnými existujúcimi systémami.

Táto možnosť kombinovať rôzne signály, označovaná tiež ako multiGNSS, v praxi znamená, že užívateľ bude schopný určovať svoju pozíciu s jediným prijímačom zo satelitov v rôznych konšteláciách v ľubovoľnej kombinácii.

Elektrický skúter Foto: G-MOTIT
elektrický skúter, G-MOTIT Elektrický skúter

Galileo bude v reálnom čase poskytovať presnosť určovania polohy až na úroveň jedného metra, čo je oveľa lepšie, než presnosť systému GPS.

Na rozdiel od systému GPS bude tento systém kompletne pod civilnou správou, takže bude zaručovať dostupnosť služieb aj v tých najextrémnejších podmienkach.

A vzhľadom na to, že Galileo bude plne interoperabilný so systémom GPS, rozšíri celkový počet navigačných satelitov, čo posunie hranice navigačnej technológie a zlepší kvalitu a spoľahlivosť navigačných signálov pre užívateľov po celom svete.

Elektrický skúter Foto: G-MOTIT
elektrický skúter, G-MOTIT Elektrický skúter

Veľký počet satelitov a dostupnosť aktívnych náhradných dielov je zárukou, že prípadný výpadok niektorého zo satelitov nebude mať vplyv na užívateľa.

Satelitný systém Galileo je majetkom Európskej únie, ktorá ho taktiež financuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #skúter #zdieľanie #elektrický skúter