Jedenástka talianskych mestečiek, ktoré nepoznajú ani samotní Taliani (a vy budete)

Rimini, Rím, Miláno, Benátky, Cinque Terre... Toto sú najznámejšie miesta Talianska, no ak máte chuť objaviť ukryté destinácie, o ktorých mnoho ľudí nevie, inšpirujte sa našimi tipmi.

15.06.2017 07:00
debata

Apeninský polostrov je skutočne pestrý a rôzna geografická poloha a množstvo kultúrnych vplyvov robí z výletu zo severu na juh dobrodružnú výpravu, počas ktorej budete mať pocit, že križujete niekoľko úplne rozličných krajín.

More

Sperlonga, Lazio

Ak milujete pláže aj mestskú romantiku, v Sperlonge blízko Neapola nájdete oboje. Má krásne pobrežie, nad ktorým sa na kopci vypína klasické historické talianske mesto. Ponorte sa do oboch svetov, z ktorých žiaden nie je preplnený turistami.

Príspevok, ktorý zdieľa Stefano Valeri (@e55evu),

Camogli, Ligúria

Toto malé prímorské mestečko sa nachádza len pol hodinu jazdy od Janova. Jeho pláže ležia vedľa krásnej modrej vody Ligúrskeho mora, charakteristické sú tamojšie vysoké, päť- až šesťpodlažné pestrofarebné domy, ktoré lemujú promenády.

Každoročne v lete sa tu navyše koná gurmánsky festival morských plodov.

Camogli je obklopená pahorkami vysokými okolo 700 metrov. Východne od mestečka leží Prírodný park Portofino a opátstvo San Fruttuoso.

Príspevok, ktorý zdieľa Beyza M. (@bmseventh),

Alberobello, Apúlia

Mesto na juhovýchode Talianska má podobnú klímu ako Grécko a Stredomorie. Je mimoriadne fotogenické – jeho príznačné biele domy s kužeľovitými strechami „trullo“, ktoré tvoria úzke uličky, sa priam pýtajú do albumu na sociálnej sieti, kde ich zasypú „liky“. Niet divu, že Alberobello je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Io le case delle favole me le immagino così... #trulli

Príspevok, ktorý zdieľa Valentina (@vacantons),

Polignano di Mare, Apúlia

Juhotalianske mesto je známe svojimi nádhernými plážami pri Jadranskom mori. Vyzerá, akoby bolo vytesané priamo do útesu a skalou sa aj preslávilo. Nájdete tu unikátny hotel a reštauráciu, kde si svoju porciu vychutnáte priamo v chládku prírodnej jaskyne.

Príspevok, ktorý zdieľa Mumu (@mumu_celo),

Príspevok, ktorý zdieľa Pablo Pg (@rrppablo),

Hory

Bosa, Sardínia

Farebné mestečko nájdete na vrchole kopca. Len 8 000 obyvateľov, palmy a dole tyrkysové more robia z tohto miesta dokonalú oddychovú destináciu, kde sa budete cítiť ako v nejakom tropickom raji.

Príspevok, ktorý zdieľa Sky TG24 HD (@skytg24hd),

Monte Isola (Montisola), Lombardia

Nádherný ostrov s rozlohou len 13 km2 tróni uprostred jazera Iseo v severnom Taliansku. Na fotografiách si ho často pletú s rakúskym Hallstattom, ktorý je rovnako obklopený smaragdovou vodou a zasneženými horami v diaľke.

Jeho asi 1 700 obyvateľov sa rozdelilo do 11 tamojších dedín a osád. V lete sú ostrovčeky jazera a pevnina vzájomne poprepájané mólami.

Príspevok, ktorý zdieľa Mat (@mpeschou),

Mantova, Lombardia

Mantova na severe krajiny sa pravidelne umiestňuje na vrchole rebríčka kvality života talianskych miest. Turisti si tu vychutnávajú pravý „la dolce vita“ na romantickom pozadí starodávnych rímskych dejín, ktoré zanechali úchvatnú architektúru a množstvo umenia (Mantova zohrala dôležitú úlohu pri rozvoji opery: Monteverdi tu predstavil Orfea).

A Mantova sa objavila aj v najslávnejšej Shakespearovej hre – práve sem totiž vyhnali Rómea. Jej centro storico (historické centrum) je zaradené do svetového dedičstva UNESCO.

..Uno sguardo alla Basilica..

Príspevok, ktorý zdieľa Rossana Morena (@rossana.morena.vecchi),

Corinaldo, Le Marche

Toto mesto čnie na kopci a má skutočne veľmi veľa schodov, takže ak nie ste fanúšikom pešej turistiky, rýchlo vám dôjde dych. Pohľad zhora však stojí za to – mesto je známe svojimi nádhernými výhľadmi a zachovanými hradbami zo 14. storočia.

V Corinalde sa každoročne v októbri konajú bujaré oslavy Halloweenu, čo je vzhľadom na to, že Taliani tento západný sviatok vo veľkom neoslavujú, pozoruhodné.

Príspevok, ktorý zdieľa Daniele (@baio1109),

Dozza, Emelia-Romagna

Mestečko medzi Bolognou a San Marínom je široko-ďaleko známe svojím Festivalom maľovaných stien. Každé dva roky sa tu stretávajú umelci, aby si zmerali svoje tvorivé sily a zanechali na múre dielo.

Príspevok, ktorý zdieľa Gaetano (@ethangram91),

Castelrotto (Kastelruth), Trentino-Alto Adige

V tomto svojráznom horskom mestečku kúsok od Bolzana sa budete cítiť ako na nemeckom vidieku. Prevažne nemecky hovoriace Castelrotto vás očarí súmernými budovami, krásnymi živými kvetmi a vôňou jablkovej štrúdle. Majestátne Dolomity tvoria dokonalú scenériu.

Príspevok, ktorý zdieľa Passione Dolomiti (@passionedolomiti),

Colletta di Castelbianco, Ligúria

Túto starobylú dedinu nájdete 100 kilometrov západne od Janova. Je postavená výhradne z kameňa a jasnočervené a modré dvere domov tvoria krásny kontrast k sivému stavebnému materiálu.

Obec postavili pravdepodobne na obranu počas bojov so Saracénmi v 13. storočí. Obkolesujú ju hlboké zelené údolia vtesnané medzi plochými útesmi. Romantiku hôr môžete vystriedať po polhodinovej ceste kúpaním v priezračnom mori.

Príspevok, ktorý zdieľa Michela Drusian (@midrusia),

Zdroj: Wikipedia.org; Theculturetrip­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko