Do Prešova sa vrátil vyhliadkový autobus

Návštevníci Prešova aj jeho obyvatelia si aj tento rok môžu pozrieť mesto a dozvedieť sa o ňom viacero zaujímavostí vďaka vyhliadkovému autobusu Prešovská 49-tka. Kým minulý rok po Prešove jazdila len v júli a auguste, teraz ju môžu turisti využiť už od júna až do konca septembra.

23.06.2017 14:00
Kostol sv. Mikuláša, Prešov Foto:
Kostol sv. Mikuláša v Prešove
debata

Mesto Prešov v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Šariš tak reagovalo na dopyt a zvýšený záujem po tejto atrakcii.

Ako informoval Branislav Švorc z oddelenia kultúry a cestovného ruchu prešovskej radnice, v minulom roku bola na novinku pozitívna odozva. Počas júla sa 49-kou previezlo zhruba 250 ľudí, v auguste ich už bolo vyše 400.

„Rátam, že tento rok bude aj vďaka lepšej propagácii a doplneniu vecí, ktoré sme zistili, že by bolo dobré ponúknuť, záujem ešte vyšší,“ uviedol Švorc.

Dodal, že turisti, ale aj domáci záujemcovia, sa vďaka autobusu, ktorý sa svojou originálnou potlačou už na prvý pohľad odlišuje od ostatných, dozvedia niečo viac o histórii aj o súčasnosti mesta. Dostanú tiež geografické informácie a komplexný prehľad o dianí v Prešove.

„Ide o vyhliadkové jazdy, ktoré začínajú v centre mesta a povedú cez jednotlivé sídliská,“ doplnil Švorc.

Prešovská 49-tka je pre turistov k dispozícií pravidelne dvakrát denne počas letnej sezóny od júna až do 30. septembra. Každý deň, vrátane víkendov a sviatkov, odchádza spred prešovskej radnice o 13. a 15. hodine.

Ako dodal Švorc, oproti minulému roku pribudla ďalšia sprievodkyňa, aj preto je v časoch od 10., resp. od 11.30 možnosť objednania si vyhliadkovej jazdy pre organizované skupiny nad desať členov.

Rezerváciu je ale nutné urobiť aspoň dva pracovné dni vopred na emailovej adrese info@gopresov.sk.

Účastníci pritom okrem histórie mesta spoznajú z okna autobusu niektoré budovy Solivaru, viaceré prešovské sídliská, uvidia aj unikátne architektonické skvosty ako cyklistický velodróm, vodárenskú vežu či prešovskú Kalváriu.

Výklad je popretkávaný o mnohé zaujímavosti aj zo súčasného diania v Prešove. „V rámci jazdy majú sprievodkyne pripravený minikvíz pre účastníkov a na konci dostanú certifikát o prekročení 49-tej rovnobežky,“ dodal Švorc.

Autobus je klimatizovaný a jeho maximálna kapacita na sedenie je 18 miest pre dospelých, resp. 25 detí do 10 rokov, alebo 20 detí nad 10 rokov v prípade školských výletov.

Novinkou je aj to, že súčasťou vstupenky, ktorá je zároveň pohľadnicou, je päť zľavových kupónov.

Tie môžu návštevníci využiť v Krajskom múzeu, Šarišskej galérii, na Vodárenskej veži, v sklade soli Národnej kultúrnej pamiatky Solivar a v Mestskom informačnom centre.

Po novom môžu turisti z autobusu vystúpiť na Solivare a objavovať túto technickú národnú kultúrnu pamiatku vlastným tempom.

„Ak sa tak záujemca rozhodne, môže vstupenku využiť aj ako spiatočný lístok zo Solivaru do centra mesta. Keďže Solivar je ku koncu trasy, nepríde ani o veľkú časť výkladu,“ povedal Švorc s tým, že prejdenie trasy trvá približne hodinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov