Objavte Moravu: Doprajte si kúpele v Luhačoviciach a výlety po Valašsku či Slovácku

Luhačovice sú známe vďaka kúpeľom, ale návštevníkov okúzlia aj rozmanitou architektúrou, krásnym okolím a všadeprítomnou zeleňou. Mestečko leží v malebnom údolí chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Okolitá príroda je nedotknutá a poskytuje množstvo možností na turistiku.

13.08.2017 07:00
Luhačovice, cyklisti, bicykel
Luhačovice ponúkajú aj cyklotrasy.
debata (4)

Turistické trasy

Luhačovice pešo

Ľahšie terény na prechádzky nájdete priamo v kúpeľných parkoch. V centre kúpeľov sa nachádzajú zaujímavé miesta a kúpeľné domy slávneho architekta Dušana Jurkoviča. Pekná prechádzka vedie cez promenádu ​​k Luhačovickej priehrade, ktorú môžete pohodlne obísť.

Mestom a jeho zeleným okolím prechádza niekoľko upravených kúpeľných trás. Ich počiatočné miesta sa nachádzajú priamo pri prameňoch Aloiska a Ottovka. Skúsení turisti využívajú značené turistické chodníky, ktoré v Luhačoviciach začínajú.

Nordic walking (severská chôdza)

Ak patríte k priaznivcom nordic walkingu alebo si ho chcete iba vyskúšať, v Luhačoviciach nájdete ideálnu príležitosť. Moderná športová aktivita nie je obmedzená vekom ani fyzickou kondíciou. Začiatočníkom nordickej chôdze požičajú palice v tamojších hoteloch.

Nordic walking v Luhačoviciach
nordic walking, Luhačovice Nordic walking v Luhačoviciach

Cyklotrasy

Luhačovice sa plne otvorili cyklistom a nanovo pre nich vyznačili trasy až do centra kúpeľnej zóny. Parkom cyklisti môžu prejsť len po vyznačených cestách. Iba na pieskových plochách, námestiach a frekventovaných križovatkách musí cyklista z bicykla zosadnúť.

Ak prídete do Luhačovíc s vlastnými bicyklami, môžete si ich bezplatne uschovať v kúpeľnom areáli neďaleko ubytovacích zariadení. Hostia bez vlastných bicyklov si môžu bicykle požičať a pobyt v meste si tak spríjemniť aktívnym pohybom.

Okolie Luhačovíc poskytuje zaujímavé trasy pre začiatočníkov, ktorí preferujú nenáročný terén. Na svoje si však prídu aj skúsenejší cyklisti.

Najobľúbenejšou pre nenáročných cyklistov je trasa, ktorá spája kúpeľné centrum s Luhačovickou priehradou (dlhá je asi 5 km). Aktívni cyklisti ocenia značené cyklotrasy v luhačovickom o­kolí.

Luhačovice na in-line korčuliach

Dovolenku v Luhačoviciach si môžete spestriť tiež jazdou na kolieskových korčuliach. In-line chodník dlhý 4 km vedie okolo Luhačovickej priehrady.

Vyhliadkové jazdy autovláčikom Od mája do septembra jazdí v Luhačoviciach vyhliadkový vláčik. Ponúka rôzne okruhy – na priehradu, do Řetechova alebo okruh po minerálnych prameňoch.

Výlety do okolia

Radi spoznávate nové miesta? V okolí Luhačovíc nájdete množstvo krásnych prírodných, kultúrnych i historických pamiatok. Rozmanitosť robí zo Zlínskeho kraja veľmi obľúbenú turistickú oblasť.

Stretávajú sa tu tri národopisné celky – svojrázne Valašsko, pohostinné Slovácko a úrodná Haná. Na zdanlivo malom území navštívite kúpele, hory či vinársku oblasť. Spoznáte pozostatky Veľkomoravskej ríše a množstvo cenných historických stavieb, vrátane ojedinelej baťovskej funkcionalistickej architektúry.

Luhačovice
Luhačovice, mesto, kúpele Luhačovice

Valašsko

Zalesnené horské chrbty a hlboké údolia, zelené stráne, staré zrubové chalupy, ľudové tradície a tradičná kuchyňa – také je Valašsko. Patrí k nemu časť Beskýd, Vsetínske vrchy, Soláň a hrebeň Javorníkov s nádhernými výhľadmi, drevené kostoly, rozhľadne a známy skanzen.

Zlín

Mesto s unikátnou funkcionalistickou architektúrou je vzdialené len 25 kilometrov. Zlín je významným priemyselným, obchodným a kultúrnym centrom Východnej Moravy.

Krajské mesto získalo svoj ojedinelý funkcionalistický vzhľad vďaka dlhoročnému pôsobeniu obuvníckej firmy Baťa. Dnes sídlia v pôvodných obuvníckych budovách rôzne inštitúcie. Zrekonštruované továrenské priestory ponúkajú útočisko múzeu 14/15 Baťov inštitút. V objektoch sa nachádza Krajská galéria výtvarného umenia v Zlíne, Múzeum Juhovýchodnej Moravy a Obuvnícke múzeum.

Miestne expozície predstavujú témy typické pre Zlínsky kraj: obuvníci, animované a trikové filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlovej či cestovateľov Zikmunda a Hanzelku.

Turistickou atrakciou mesta je Zlínsky mrakodrap, budova č. 21. Vyhliadková terasa na 16. poschodí poskytuje jedinečný výhľad na mesto a jeho okolie. Na rovnakom poschodí čaká na návštevníkov útulná kaviareň.

Vstúpte do výťahu zlínskeho mrakodrapu. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Baťov mrakodrap, Zlín, Vstúpte do výťahu zlínskeho mrakodrapu.

Zámok Lešná, ZOO Zlín

Cesta okolo sveta za jeden deň. Zámok Lešná, vzdialený asi 35 kilometrov, pochádza z 19. storočia. Zaujme vás unikátnou drevorezbárskou výzdobou a bohatými zbierkami orientálneho porcelánu.

V suteréne zámku predstavuje svoje expozície Prírodovedné múzeum. V morských akváriách a teráriách sa zoznámite s rozmanitými druhmi živočíchov vrátane plazov. Zámok obklopuje anglický park a voľne prechádza do obory so zoologickou záhradou.

Zlínska ZOO

Patrí k najvyhľadáva­nejším zoologickým záhradám v Českej republike. Areály sú rozdelené podľa jednotlivých kontinentov. Za jeden deň podniknete cestu okolo sveta a spoznáte typických zástupcov zvierat všetkých svetadielov. Unikátny zážitok ponúka tropická hala Yucatan a Zátoka rají. Raje si môžete nielen pohladiť, ale aj nakŕmiť krevetami.

Vizovice

Asi 20 kilometrov vzdialené malebné mesto s vôňou slivovice je bránou do Valašska a rodiskom valašského kráľa Bolka Polívku. Vizovice majú bohatú históriu a mnoho krásnych pamiatok.

Turistom ponúkajú zaujímavé kultúrne podujatia a nádhernú okolitú prírodu. Slávne Vizovické trnkobranie či najväčší rockový festival Masters of rock každoročne pritiahnu veľké množstvo návštevníkov.

Vizovický zámok

Predstavuje monumentálnu architektúru slohu Ľudovíta XVI. Typické bohato zdobené interiéry zámku dopĺňa vonkajší francúzsky a anglický park. Barokový, rokokový a empírový nábytok zámku je pôvodný.

Pamiatka sa pýši rozsiahlymi zbierkami obrazov holandských maliarov a porcelánu. V zámockej čokoládovni môžete ochutnať výbornú čokoládu vyrobenú priamo vo Vizoviciach.

Buchlovice
Buchlovice Buchlovice

Vizovické pečivo

Od 19. storočia sa vo Vizoviciach vyrába jedinečné figurálne pečivo, ktoré sa pôvodne sa pieklo len na vianočné a veľkonočné sviatky. Každá figúrka je vyrobená z dvoch základných surovín – vody a múky – a má svoj symbolický význam. Originálne pečivo je zaujímavým darčekom či suvenírom.

Slovácko

Slovácko je krajom plným tradícií, pamiatok, folklóru, vína a tradičných dobrôt. Takmer pri každej slováckej obci nájdete vinice a vínne pivnice. Slovácku patria hneď tri moravské vinárske podoblasti – slovácka, veľkopavlovická a mikulovská.

Celé Slovácko pretkávajú náučné chodníky venované vinárstvu. Oblasť je preslávená početnými vinárskymi akciami, vinobraniami či slávnostným zarážaním hory.

Vlčnov

Vlčnovské slávnosti s tradičnou Jazdou kráľov, zapísanou na zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, patrí k najnavštevo­vanejším festivalom v Českej republike. Mladí chlapci prechádzajú dedinou na opentlených koňoch a vyvolávajú prastaré verše na oslavu svojho kráľa. Slávnosť sprevádza bohatý folklórny program a ukážky obyčajov a zvykov moravského Slovácka.

Haná

Malebná rovinatá krajina rozľahlých úrodných polí a chránených lužných lesov, leží v samom srdci Moravy. Vyniká prívetivou klímou, pamiatkami UNESCO, regionálnymi lahôdkami, folklórom s bohato zdobenými krojmi i veľmi svojráznym nárečím.

Kroměříž

Mesto sa pre unikátny súbor architektonických pamiatok a pôvabných záhrad prezýva „hanácke Atény“. Od roku 1999 je barokový Kroměříž zapísaný do zoznamu chránených pamiatok UNESCO.

Mesto založil biskup Bruno zo Šumburku. Jeho hrobku nájdete v kostole sv. Mórica priamo v centre. Kroměříž sa pýši arcibiskupským zámkom s prekrásne zdobenými sálami a zámockou obrazárňou.

Jeho krásu podčiarkujú kroměřížske záhrady a podzámocký anglický park s exotickými drevinami. V arcibiskupských vínnych pivniciach sa vyrábajú originálne omšové vína.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Morava #Slovácko