Taliansko prahne: Sucho obmedzilo v Ríme dodávky vody, Vatikán zastavil fontány

Taliansko zasiahli vlny horúčav a sucha. Región Lazio dokonca schválil opatrenia, ktoré obmedzujú prívod vody do niektorých štvrtí hlavného mesta len na 8 hodín denne. Našťastie, k uskutočneniu tejto hrozby nedošlo.

04.08.2017 09:00
Rím, Taliansko, koloseum, Japonka, slnečník Foto: ,
Turistka v Ríme.
debata

Vážne rozhodnutie nasledovalo po tom, ako sa zastavilo čerpanie vody z jazera Bracciano asi 30 kilometrov od Ríma, keďže jeho hladina klesla na kritickú úroveň a hrozila ekologická katastrofa.

Spoločnosť ACEA, ktorá v Ríme zabezpečuje dodávku vody, však označila zákaz čerpania vody z jazera za „zbytočný“. Po intervencii starostky talianskej metropoly Virginie Raggiovej a tamojšej ministerky zdravotníctva Beatrice Lorenzinovej dodávateľ nakoniec obnovil prísun vody na bežnú úroveň, minimálne do septembra.

Sucho, ktoré sužuje Apeninský polostrov, pripravilo Taliansko o 20 miliárd kubických metrov vody, čo je pre porovnanie objem celého jazera Como.

Krajina zažila druhú najsuchšiu jar za posledných 60 rokov a počas prvých 6 mesiacov tohto roka padlo o 33 % menej zrážok ako zvyčajne. Desať regiónov preto vyzvalo na vyhlásenie výnimočného stavu.

Nedostatok vody v Ríme si hneď všimnú aj turisti. V rámci šetrenia vody už mesto zastavilo aj svoje slávne fontány. Tie po rozhodnutí pápeža Františka prestali tiecť aj vo Vatikáne.

„Vatikán neumiera na nedostatok vody, ale berieme ju z rovnakých miest ako Rím – z Braccianského jazera a akvaduktov,“ povedal denníku New York Times vatikánsky hovorca Greg Burke.

Je to podľa neho po prvýkrát, čo sa vo Vatikáne zastavili jeho typické fontány, aj keď ide skôr o symbolický čin, keďže voda v nich nie je pitná.

Zdroj: Zpravy.aktual­ne.cz; Thelocal.it

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #sucho