Nebezpečné mestá, do ktorých by ste rozhodne nemali cestovať sami

Sólo cestovanie je v poslednej dobe veľkým trendom a fotografie na sociálnych sieťach týchto odvážlivcov sú mimoriadne obľúbené. Mnoho ľudí sa rozhodne vymaniť z konvencií a objavovať svet na vlastnú päsť, bez toho, aby museli svoje plány, preferencie a chute zlaďovať s niekým ďalším. Sólisti tiež oceňujú, že sami sa lepšie ponoria do prostredia, spoznajú miestnych obyvateľov a ich život.

29.08.2017 07:00
debata (1)

Sú však aj mestá, ktoré sa cestovateľom bez partie či aspoň partnera neodporúča navštíviť. Krádeže a násilie môžu turistov postretnúť všade, v niektorých lokalitách sa ich však deje omnoho viac.

Napríklad Venezuela v poslednom čase prechádza silnými turbulenciami, ako píše The Economist, a v jej metropole Caracas sa vlani stalo najviac vrážd zo všetkých miest na svete.

Mexico City, Mexiko

Mexico City má veľa krásnych historických pamiatok, ale bez dobrého priateľa alebo dôveryhodného sprievodcu ich neradno obdivovať. Mesto sa na čiernu listinu dostalo kvôli častým únosom, lúpežiam a útokom.

Organizované zločinecké skupiny však operujú aj v ďalších mexických štátoch.

Príspevok, ktorý zdieľa Luis Ayala (@wichobarroco),

Detroit, Michigan

Ťažko skúšané mesto si prešlo rasovými nepokojmi, odlivom obyvateľom pre zničené životné prostredie a v roku 2013 agóniu zavŕšil bankrot kvôli kríze a následnému úpadku automobilovej výroby.

Mesto je dnes neslávne známe vysokou mierou kriminality a prázdnymi schátranými domami. Aj keď sa pokúša zo svojej zlej situácie vymaniť a opäť sa dostať do „prvej ligy“, stále je nebezpečné obzerať si ho osamote. Výnimkou nie sú prípady lúpeží, sexuálnych útokov, vrážd, vlámaní a drogovej trestnej činnosti.

Príspevok, ktorý zdieľa Tyler (@ty_shots_),

Lima, Peru

Miestni o rizikách mesta vedia, turisti by si ich mali uvedomiť. Veľmi rozšírené sú tu najmä pouličné zločiny – drobné krádeže, predovšetkým na miestach, kde sa zhromažďuje najviac ľudí, teda napríklad na centrálnom námestí. Stretnúť sa tu však môžete aj s podvodnými finančnými transakciami.

Aj keď mesto spravilo mnoho opatrení a situácia sa zlepšila, stále tu treba mať oči na stopkách a svoje doklady a peniaze uložené bezpečne.

Príspevok, ktorý zdieľa Peru - South America (@experienceperu),

Memphis, Tennessee

V roku 2015 zaradila FBI Memphis medzi 3 najnebezpečnejšie mestá v USA. Nikdy tam preto nechoďte sami. Vlámačky, okradnutia, krádeže motorových vozidiel či podpaľačstvo sú tu pomerne bežné. Podľa úradov sú tieto zločiny prevažne dôsledkom tamojšej chudoby obyvateľstva (okolo 28 %).

Príspevok, ktorý zdieľa Joel Ang (@joelangphoto),

Naí Dillí, India

Exotická destinácia so zaujímavou krajinou a architektúrou a nízkymi cenami láka stovky tisícov turistov z celého sveta. S vyše 20 miliónmi obyvateľov mesta a návštevníkmi všade naokolo však môže byť náročné užívať si cestu aj dávať pozor na všetky cennosti.

Krádeže sú tu veľmi častým javom, vreckári sa sústreďujú na preplnené miesta ako trhy, autobusové a vlakové stanice. Peňaženky by sa tu rozhodne nemali nosiť v ruksakoch na chrbte, ani v zadnom vrecku nohavíc. Dillí je navyše jedno z najšpinavších mi­est.

Príspevok, ktorý zdieľa Abhishek Krishna (@iyer66),

Oakland, Kalifornia

Len na skok od San Francisca sa nachádza neslávne známy Oakland. Aj keď nie všetky jeho oblasti sú nebezpečné, v médiách rezonujú najmä tamojšie časté streľby. Vyskytuje sa tu tiež podpaľačstvo, vlúpania, vraždy, lúpeže, sexuálne trestné činy, dílerstvo drog a alkoholu.

Príspevok, ktorý zdieľa Sunjeev Bery (@sunjeevbery),

San Pedro Sula, Honduras

Mesto na severe krajiny sa už dlho borí s problémom nelegálneho obchodu so zbraňami. Navyše je tu obrovská miera vrážd, podľa niektorých zdrojov 111 na 100 000 obyvateľov. Odporúča sa vyhnúť najmä parku Parque Central v noci.

Príspevok, ktorý zdieľa Cristobal Murillo (@xtobalmurillo),

St. Louis, Missouri

Slávne mesto sa bezpečnosťou pochváliť nemôže. Násilná kriminalita je tu veľmi častá, miera vrážd dokonca 8-krát vyššia ako celoštátny priemer (59 na 100 000 obyva­teľov).

Príspevok, ktorý zdieľa Tammy Vickers (@tdvickers40),

Zdroj: Foxnews.com; Wikipedia.org; Theactivetimes­.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #mestá