Zemplínsky jarmok a Zemplínske slávnosti budú v Michalovciach už tento víkend

Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Palečková, pripravené máme pre každého niečo – motorkári, folklór aj Kristína so skupinou. Pozývať budú živé sochy.

17.08.2017 16:00
Michalovce Foto:
Michalovce
debata

Mesto upozorňuje motoristickú verejnosť, že pre jarmok bude od štvrtkového poludnia až do nedele uzatvorená Obchodná ulica, Ulica A. Markuša a Duklianska ulica.

„Všetko je pripravené nielen pre Michalovčanov, ale aj pre návštevníkov nášho mesta. Podujatie prinesie pestrú paletu programu na Námestie osloboditeľov, Námestie slobody a Obchodnú ulicu. Začíname malým prekvapením – živými sochami, ktoré budú v piatok už od rána pozývať všetkých ľudí na 48. ročník Zemplínskeho jarmoku,“ povedala Palečková.

Slávnostné otvorenie je naplánované v piatok o 10:00 pred budovou radnice a podujatie bude pokračovať na tribúne na Námestí osloboditeľov. Po oficiálnom otvorení sa predstavia folklórne súbory Hnojňane z Mihaľovec a Detský umelecký súbor Bliz z Ukrajiny. Popoludní sa predstaví skupina historického šermu zo Spišskej Novej Vsi.

Orientálna skupina Belies bude príjemným spestrením pred Vranovským choduľovým divadlom, ktoré vystúpi o 16:30 s predstavením Jánošík a dvetisíc zbojníkov. Po nich evergreeny Karola Duchoňa si účastníci môžu zaspievať s Bandom Ľuba Kuruca.

Medzinárodný zraz sveta motocyklov, ktorý sa každoročne koná na Zemplínskej šírave, bude spojený s prejazdom mesta – tzv. spanilou jazdou. Pomyselnú bodku za piatkovým programom urobí speváčka Kristína s kapelou. Vystúpi podvečer na tribúne pri mestskom úrade.

Počas celého jarmoku nebude chýbať Ulička remesiel, kde návštevníci uvidia priamo pri práci hrnčiarov, vareškárov, výrobu fujár, prácu na sochách z dreva, ručné maľovanie na hodváb, ručne vyrábané šperky, výrobu sviečok, tepané medené šperky a mnoho ďalších.

Jednou z najobľúbenejších aktivít detí počas jarmoku je nielen zábava na kolotočoch, ale aj tvorivé dielne. Tentoraz sa môžu naše detičky tešiť na drevorezbu, tkanie kobercov a točenie na hrnčiarskom kruhu.

Zemplínske slávnosti odštartujú v sobotu už svojím 58. ročníkom. Predstavia sa spevácke a folklórne skupiny z regiónu aj z cudziny.

Živou pozvánkou na tancovanie karičky – tradičného ľudového tanca východného Slovenska, odštartuje popoludňajší program. Karička je sprievodným podujatím Zemplínskych slávností.

Zámerom organizátorov je vytvoriť rekord v počte tancujúcich ľudí na jednom mieste. Tancovanie a defilé účastníkov sa začne o 16:00.

Program bude pokračovať vystúpením Folklórnej skupiny Chemlon z Humenného, Hnojňanov z Mihaľovec, Ťažkej muziky z Terchovej či Folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou. Jubilujúci Folklórny súbor Zemplín ukončí sobotňajší program na jarmočnej tribúne.

Nedeľňajšie popoludnie bude patriť detskému programu, v ktorom sa predstavia deti z DFS Kisvárda z Maďarska, DUS Bliz z Ukrajiny či náš domáci DFS Zemplínik. Po nich sa predstaví FS Klubovanka z Čane.

Potom vystúpia miestne folklórne skupiny. Večerný program sa začne o 18:30 vystúpením Folklórnej skupiny Svojina z Michaloviec.

Pokračovať budú 40-roční Hnojňane z Mihaľovec a ich hostia – Ťažká muzika z Terchovej, Muzika Milana Rendoša a FS Čemerňanka.

Folklórny súbor Borievka z Košíc bude záverečným bodom programu Zemplínskych slávností, vystúpi v nedeľu o 20:00.

Pre tých, ktorí sa na jarmok tešia na nákupy, bude na Obchodnej ulici pripravených viac ako 130 stánkov s rôznym tovarom. Priamo na jarmočnisku bude aj 20 stánkov s rôznym občerstvením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #jarmok #Zemplín