Plávajúce farmy, Picasso na ulici, surfovanie – Rotterdam sa rozhodol byť úžasný

Druhé najväčšie sídlo Holandska a najväčší európsky prístav prechádza v súčasnosti významnou zmenou. Z mesta, ktoré trápilo mnoho typických urbánnych problémov, sa pretvára na kompaktné príťažlivé miesto ideálne na plnohodnotný a pestrý život. A rozhodne stojí aj za návštevu.

03.10.2017 07:00
Rotterdam, budova Foto: ,
Budova De Rotterdam má 44 poschodí, kde sú kancelárie, byty a hotel. S plochou 160 000 m2 je to jedna z najväčších budov v Holandsku.
debata

Rotterdam s 630 000 oby­vateľmi zo 170 rôznych národností bol dlho v tieni slávnejšej metropoly Amsterdam. No mnohé iniciatívy domácich obyvateľov, radnice a rozvoj modernej architektúry mu pomohli zlepšiť celkovú atmosféru aj imidž navonok. Čím je Rotterdam zaujímavý?

Umenie na uliciach

Fanúšikovia umeleckých diel nemusia v Rotterdame navštevovať múzeá a galérie (aj keď tých je tu viac než dosť), aby si popásli oči na úžasných výtvoroch. Stačí sa prejsť ulicami mesta.

Pri rotterdamskom kanáli Westersingel, neďaleko Museumparku, nájdete 46-tonovú krásku „Sylvette“ z dielne samotného Pabla Picassa.

Ďalší kút mesta ukrýva bezhlavú a bezkončatinovú sochu kráčajúceho muža "L'homme qui marche“ francúzskeho sochára Augusta Rodina.

Hello old friend #picasso #bleeckerstreet #sylvette #newyorkpublicart

Príspevok, ktorý zdieľa Russelltovey (@russelltovey),

Surfovanie

Aj keď tento šport azda nepasuje k Holandsku, predsa sa tu dá voziť na doske. V rámci inovácií v meste požiadala radnica svojich občanov, aby prišli s nápadmi, ako Rotterdam oživiť a ozvláštniť. Mimoriadne veľa pozitívnych ohlasov získal návrh na vybudovanie priestoru na mestské surfovanie na Steigersgracht, vedľa Markthal.

Plávajúce budovy aj kravy

Rotterdamskí architekti horúčkovito vymýšľajú a kreslia najrôznejšie koncepty plávajúcich domov, ktoré v meste s obrovskými vodnými plochami pomôžu maximalizovať životný priestor.

Už dnes je mimoriadne obľúbený pavilón, ktorý spočíva na vlnách rieky Nieuwe Maas. Organizácie sa bijú, aby mohli svoje spoločenské podujatie zorganizovať práve v Rijnhavene.

Plány však neostali len pri klasických budovách. Svetlo sveta uzreli aj celé plávajúce farmy. Architekt takejto mliekarenskej platformy Peter van Wingerden verí, že podobné projekty môžu byť pre mestá spôsobom, ako ako vyživovať rastúcu populáciu a znížiť tlak na využívanie pôdy.

Trhovisko – byty – maľby

Trhoviská sú obľúbeným miestom domácich aj návštevníkov v mnohých mestách. Táto hala a zároveň apartmánový komplex, ktorú otvorili v októbri 2014, je však úplne jedinečná. Markthal je zvonka výrazným orientačným aj mestotvorným prvkom.

Obrovský oblúkový „hangár“ vytvoril priestor pre 96 stánkov, ktoré ponúkajú všetko od slávnych holandských syrov až po čerstvé ryby, nápoje a občerstvenie Na vnútorných stenách a strope trhoviska sú vyobrazené najväčšie umelecké diela sveta.

#

Príspevok, ktorý zdieľa Brenda Núñez (@brendanunezu),

Príspevok, ktorý zdieľa @vitor.dutra02,

Inovatívne stavby

Rotterdam bol počas druhej svetovej vojny výrazne zdemolovaný. Nemecký vzdušný útok zničil jeho historické stavby, a tak keď nastal mier, muselo sa mesto pozviechať z neblahej situácie. Situáciu však využilo vo svoj prospech a naplnilo svoje ulice množstvom zaujímavých domov.

Ešte pred vojnou sa tu však objavilo niekoľko skutočne unikátnych stavieb – v roku 1898 dokončili secesiou ovplyvnený výškový dom Witte Huis, ktorý sa dnes považuje za proto-mrakodrap.

Ďalšími dvoma slávnymi mrakodrapmi v meste sú budovy Svetového prístavného centra, ktoré navrhli Foster a Partneri, a budova KPN Telekom od Renza Piana.

Unikátom je tiež De Rotterdam, ktorý navrhol Rem Koolhaas, koncipovaný ako vertikálne mesto. Je to zároveň najväčšia budova v celom Holandsku.

Príspevok, ktorý zdieľa Me Escolhe (@me_escolhe),

UNESCO továreň

Továrenskú budovu Van Nelle, kde sa spracovával a balil čaj, káva a tabak, dokončili v roku 1931. Jej funkcionalistická architektúra a nevšedný dizajn vyslúžili komplexu, dnes slúžiacemu ako kancelársky priestor, v roku 2014 zápis do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Fanúšikovia architektúry sa môžu s mestskými sprievodcami prejsť priestormi tejto geniálne navrhnutej budovy.

Najstaršia vykričaná štvrť

Kedysi nemala štvrť Katendrecht najlepšiu povesť. Dnes je všetko inak. Z bývalého skladu na brehu mora sa stala štýlová reštaurácia Fenix Food Factory, kde sa predávajú potraviny od miestnych výrobcov a ľudia si môžu posedieť s nejakou lahôdkou v ruke na paletovom sedení s výhľadom na vlny.

Tak sa z miesta, kam bolo neradno chodiť, stáva čulé centrum zdravej výživy a milých stretnutí priateľov.

Zdroj: Cnn.com; Rotterdam.info; Lonelyplanet.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Rotterdam