V Mníchove sa v sobotu začne Oktoberfest. Pivo opäť zdražie do závratných výšok

S vyššími cenami piva aj ďalším sprísnením bezpečnostných opatrení musia počítať návštevníci tohtoročného Oktoberfestu, ktorý sa v Mníchove začne túto sobotu. Aj napriek tomu usporiadatelia 184. ročníka tradičného pivného festivalu veria, že ich do areálu Tereziánskej lúky do 3. októbra príde až 6 miliónov.

15.09.2017 14:00
pivo, druhy piva, alkohol, osvieženie Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Najlacnejší litrový krígeľ bude toho roku stáť 10,60 eura, ten najdrahší vyjde na 10,95 eura. Vlani sa za jeden duplák platilo medzi 10,40 až 10,70 eura.

Aj keď sa cena piva v posledných rokoch pravidelne zvyšuje, očakáva sa i tento raz spotreba takmer sedem miliónov litrov zlatého moku.

Prvýkrát za neho budú návštevníci môcť zaplatiť mobilným telefónom, čo im umožní nová aplikácia.

Ďalšia aplikácia im zasa bude slúžiť ako sprievodca areálom Tereziánskej lúky a pomôže im ľahšie nájsť voľné miesta v pivných stanoch, ktorých budú viac ako tri desiatky. Len do 14 najväčších stanov sa dohromady zmestí okolo 120 000 hostí.

Prísne pravidlá

Veľkou témou je tento rok aj bezpečnosť. Sprísnené bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste, ktorý v roku 1980 zasiahol krvavý útok radikála, panovali už vlani.

Tento rok sa i v dôsledku decembrového teroristického útoku na vianočných trhoch v Berlíne, ktorý si vyžiadal 12 životov a desiatky zranených, ešte o niečo sprísnia.

Pivu sa nevyhýbajú ani Nemky. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Oktoberfest, pivo, Nemecko, Mníchov, chmeľový nápoj Pivu sa nevyhýbajú ani Nemky.

Celý areál festivalu bude oplotený a ľudia, ktorých pri vstupe budú čakať kontroly, si doňho nemôžu vziať batoh ani veľkú tašku.

Na bezpečnosť bude dohliadať 600 policajtov a takmer štyri desiatky kamier, ktoré majú byť na ešte lepšej technickej úrovni ako vlani.

Prísnejšie pravidlá tento rok platia aj pre zásobovacie autá, ktoré musia areál každý deň opustiť ešte skôr, ako do neho vstúpia prví návštevníci. Nad miestom platí zákaz lietania, ktorý sa týka aj bezpilotných strojov.

Kroje, kolotoče, jedlo

Koho prísnejšie bezpečnostné opatrenia alebo rastúca cena piva neodradí, môže si chmeľový nápoj tradičných mníchovských pivníc Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávať každý pracovný deň od 10:00 do 22:30. Cez víkendy sa degustácie začnú ešte o hodinu skôr.

Slávnostné otvorenie festivalu, pri ktorom sa bude dať uvidieť mnoho žien v pestrofarebných dirndloch a mužov v kožených nohaviciach, sa uskutoční v sobotu o 12:00, keď mníchovský primátor Dieter Reiter narazí prvý sud v obrovskom festivalovom stane rodiny Schottenhamelovcov.

Okrem piva na návštevníkov čakajú typické pochúťky v podobe praclíkov, klobás či grilovaných kurčiat a také atrakcie ako sú kolotoče a horské dráhy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Mníchov #oktoberfest