Dolné Rakúsko – krajina adventných trhov

Za hradnými a mestskými bránami, v starých zrúcaninách, vo vínnych uličkách, na námestiach, či priamo v horách. Dolné Rakúsko sa premieňa na krajinu adventných trhov, ktoré očaria a prinesú nevšedné zážitky.

23.11.2017 07:00
Dolné Rakúsko, Melk Foto:
Melk
debata

Trhy na hradoch, zámkoch a v kláštoroch

Počas adventu otvárajú svoje brány mnohé hrady, zámky či kláštory. Kráľovskú adventnú atmosféru zažijete napríklad na hrade Grafenegg. Ten organizuje trhy už 40 rokov a vo vianočne osvetlenom zámockom parku nájdete kulinárske dobroty, kultúrny program a remeselné výrobky.

Známe a obľúbené sú aj trhy na zámku Schloss Hof s vianočnou dedinkou. Na arkádovom nádvorí ponúkne približne sto vianočných stánkov tradičné remeselné umenie, nápady na darčeky a rôzne pochúťky.

Zažiť môžete aj vianočnú prehliadku zámku, magickú adventnú hudbu a krásny detský program. Punč, varené víno a vianočné darčeky nájdete i v benediktínskom opátstve Göttweig. Svoje brány otvorí s bohatým adventným tovarom, ručnými výrobkami, vianočnými ozdobami a jasličkami. Počas víkendu je pripravený rozmanitý program pre deti.

Johannesbachklamm Foto: Gemeinde Würflach, Franz Zwickl
Dolné Rakúsko, Johannesbachklamm Johannesbachklamm

Vianočnú náladu pripravilo aj opátstvo Seitenstetten, ktoré je známe lokálnymi trubačmi a vianočnými koledníkmi. Opátstvo Melk vás počas historických trhov prenesie do dávnych čias vďaka svojej majestátnosti a kráse.

Na Schallaburgu sa počas adventu trhy venujú najmä šperkom, keramike a rezbárskemu umeniu. Ak sa chcete cítiť ako v rozprávke, neobíďte tradičný vianočný trh na zámku Rosenburg. Trhy na tomto zámku sú považované za najromantickejšie v celom Dolnom Rakúsku.

Dátumy: 1. až 3.12./8. až 10. 12. Melk, 2. až 10. 12. Göttweig, 7.až 10. 12. Grafenegg, Schloss Hof – každý víkend od 18.11. do 17.12., 15. až 17. 12. Seitenstetten, 15. až 17.12. Schallaburg, 25. a 26. 11., 2. a 3.12./8. až10.12. zámok Rosenburg

Krása uprostred prírody, s vianočnými zvieratkami

Len hodinu jazdy od Viedne na vás čaká raj, v ktorom sa prenesiete do tej najkrajšej predvianočnej adventnej atmosféry. Medzi originálne zážitky určite patria trhy, ktoré sa konajú priamo v prírode. Takými sú adventné trhy v roklinke Johannesbachklamm pri Würflachu.

V čase adventu je osvetlená najväčším vianočným stromčekom v celom Rakúsku. K stromčeku ladí i nadrozmerný štedrovečerný stôl, obrovské darčeky či 6 metrov dlhé lyže.

Hohe Wand Foto: Naturparke NiederösterreichNaturpark Hohe Wand
Dolné Rakúsko Hohe Wand

Ak hľadáte tip na vianočné trhy, kde si užijú najmä deti, navštívte detský advent v prírodnej rezervácii Hohe Wand. V zimnom lese na deti čaká množstvo zvieratiek. V detskej zoo stretnete lamy, môžete spoločne kŕmiť jelene, odveziete sa na koči. Uprostred trhov horí v ohnisku hrejúci oheň a pripravených je množstvo detských aktivít.

V pôsobivom areáli zámku Reichenau sa aj tento rok bude konať jeden z najväčších vianočných trhov Viedenských Álp.

Pestrý adventný program sa začína už v novembri a o tú správnu náladu sa postará pochod čertov, kúzelnícke predstavenie a vianočné dychovkové a gospelové koncerty. Pre deti sa tu nachádza model železnice a dielňa na výrobu bábik.

Dátumy: 25.11. až 17.12. zámok Reichenau, 7. až 10. 12. Johannesbachklamm, 8. 12. sa koná detský advent, ktorý si deti užijú v prírodnom parku Hohe Wand.

Žiarivé Vianoce v Mostvierteli, remeselné trhy v oblasti Waldviertel

Šesť vianočných trhov regiónu Mostviertel spojí svoje sily a pod názvom „Žiarivé Vianoce“ organizujú spoločné podujatia. Trhy nájdete v dedinkách Waidhofen an der Ybbs, Ybbsitz, Gaming, Neubruck, St. Peter in der Au a Seitenstetten, pričom ich hlavnou témou je spojenie kováčskych remesiel a tradícia výroby muštu.

Okrem chutných horúcich nápojov a vianočných špecialít vás zahreje aj pohľad na ohnivé kováčske remeslá. Mimoriadnym zážitkom sú aj ybbsitzské kováčske Vianoce. Nájdete tu totiž aj najmenšie kováčske kliešte na svete a odznak veľký ako necht, zapísaný v „Guinnessovej knihe rekordov“.

Dátumy: Žiarivé Vianoce: 7. až10. 12. Waidhofen an der Ybbs, 16. a 17. 12. Ybbsitz, 2. až 10. 12. Gaming, 2. a 3. 12. Neubruck, 2. 12. St. Peter in der Au, 15. až 17. 12. Seitenstetten

Trhy vo vínnych uličkách

Medzi najväčšie atrakcie patria adventné trhy vo vínnych uličkách. Tie v Hadrese, v najdlhšej uzavretej vínnej uličke Európy, sa ponúkajú takmer výhradne jedlá a nápoje miestnej výroby, rovnako i ručne vyrábané výrobky.

Vínne uličky Foto: Weinviertel Tourismus/ Astrid Bartl
Dolné Rakúsko, Vínne uličky Vínne uličky

Vianočne vyzdobená vínna pivnica, ktorá na prvý pohľad nemá koniec, obrovské sudy, lahodné pochúťky a atrakcie pre deti. Čakajú na vás aj ohnivé fakle, otvorené ohniská, hudobné vystúpenia a samozrejme Mikuláš.

V malebnej pivničnej uličke obce Wolkersdorf to vyzerá ako z romantického filmu. Útulné trhové stánky, predajcovia v zákutiach pivničiek a domáci tu ponúkajú skvelé kulinárske dobroty.

Kombináciu adventu v zážitkovej vínnej pivnici a vianočnej atmosféry ponúka i mestečko Retz. Dátumy: 1. až 3. 12. Wolkersdorf, 8. až 10. 12. Retz, 15. až 17. 12. Hadres

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #vianočné trhy #advent