Ponuka, aká sa neodmieta? Švajčiarska dedina vám vyplatí 70 000 frankov za prisťahovanie

Obyvatelia malej švajčiarskej dedinky Albinen, ktorá leží neďaleko Leukerbadu v kantóne Valais, budú 30. novembra hlasovať o novom uznesení, podľa ktorého by obec ponúkala prisťahovalcom, ochotným žiť tu aspoň 10 rokov, peniaze.

26.11.2017 07:00
debata (25)

Príspevok, ktorý zdieľa Sergey Penkin (@penkinserg),

Dedina s 240 obyvateľmi je jednou z mnohých vo Švajčiarsku, ktoré v posledných rokoch zažívajú znepokojujúci exodus trvalých obyvateľov.

Aj keď je v malebnej dedine veľa rekreačných domov, takže na prvý pohľad sa môže zdať, že je plná života, opak je pravdou. Za niekoľko minulých rokov ju opustili až tri početné rodiny, vrátane ôsmich detí, takže aj dedinská škola musela natrvalo zatvoriť svoje brány, píše portál Thelocal.ch.

V dôsledku týchto udalostí požiadali miestni obyvatelia vedenie obce, aby podniklo kroky, ktoré by pomohli zvrátiť úpadok a zabezpečiť budúcnosť obce.

Príspevok, ktorý zdieľa Marlies Werren (@marlieswerren),

A toto je ich plán: rodinám alebo aj jednotlivcom, ktorí sa rozhodnú kúpiť si alebo postaviť dom v Albinene, za určitých podmienok vyplatia grant vo výške 25 000 (21 500 eur) frankov za dospelú osobu a 10 000 (8 600 eur) frankov za dieťa. Štvorčlenná rodiny by tak dostala 70 000 frankov (60 000 eur), čo je príjemný bonus, keďže na získanie hypotéky na dom treba mať aspoň 20 % vlastných prostriedkov.

Podmienky na získanie grantu však nie sú nijako zložité. Prisťahovalec musí mať pod 45 rokov a súhlasiť s tým, že v dedine bude bývať minimálne 10 rokov. Obydlie, ktoré si uchádzač o grant má postaviť alebo kúpiť, musí mať hodnotu aspoň 200 000 frankov a musí byť jeho trvalým bydliskom, nie iba druhou nehnuteľnosťou na prechodný pobyt.

Komunita v Albinene navrhuje, že prostriedky na granty zhromaždí spoločným sporením – 100 000 frankov (86 000 eur) ročne. „Je to investícia do budúcnosti dediny,“ píše sa v miestnom newslettri.

Príspevok, ktorý zdieľa Controvento Viaggi (@controventoviaggi),

Obec bude profitovať z nových rodín prostredníctvom daní, stavebných kontraktov a tiež nákupov v dedinských obchodoch. Mladí ľudia tiež prinesú do dediny späť život. „V ideálnom prípade sa opäť otvorí aj dedinská škola.“

A čo čaká týchto prisťahovalcov v Albinene? Krásna dedina v nadmorskej výške 1 300 metrov nad morom s výhľadom na údolie rieky Rhône s čistým horským vzduchom presvetleným slnečnými lúčmi a termálnym rezortom Leukerbad len šesť kilometrov odtiaľ.

Nie je tu síce veľa práce, ale väčšie mestá Visp a Sion sú vzdialené len pol hodiny jazdy autom.

Zdroj: 20min.ch; Whimn.com.au

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko