Deväť dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Barcelonu aspoň raz za život

Má architektúru, z ktorej turistom pravidelne padá sánka, skvelé tapas, úžasnú stredomorskú atmosféru, veselých obyvateľov. Viac než poldruha miliónové hlavné mesto Katalánska jednoducho musíte zažiť.

11.01.2018 07:00
debata

Navštívte baziliku Sagrada Família

Aká by to bola návšteva Barcelony bez obdivovania najslávnejšej baziliky? Majstrovské dielo Antoniho Gaudího sa stavia už viac ako 100 rokov a dokončenie sa odhaduje o ďalších 20 rokov. Bohatá výzdoba – náboženská symbolika prepojená s prírodnými motívmi a neobvyklými geometrickými formami, robí z tejto stavby jednu z najzaujímavejších pamiatok Európy.

Maketa chrámu Sagrada Família. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Sagrada Família, Barcelona, Španielsko, chrám, bazilika, kostol Maketa chrámu Sagrada Família.

Objavte skryté skvosty gotickej štvrte Barri Gòtic

Historické centrum mesta takmer úplne prepracovali v 18. a 19. storočí a dostalo neoklasický a neogotický vzhľad, ktorý nadchýna dodnes. Okrem Gotickej katedrály sv. Eulálie z 13. storočia sú tu aj ďalšie, často prehliadané skvosty, ktoré však celej štvrti dodávajú jej charakteristický šarm. Srdcom celej štvrte je najrušnejšie námestie Barcelony, Plaça Reial. Lemujú ho vysoké stĺpy, v strede je fontána obklopená palmami. Aj toto miesto patrí do portfólia Gaudího, je to jedna z jeho raných prác.

Obdivujte súčasné umenie

Pôsobenie Pabla Picassa aj Salvádora Dalího spravilo z Barcelony mesto s povesťou pozoruhodného umeleckého centra. Špičkové múzeum súčasného umenia MACBA je jednou z najznámejších inštitúcií svojho druhu v Európe. Je tu však aj množstvo menších galérií, kde vystavujú žijúci umelci a vychádzajúce hviezdy, o ktorých určite ešte budeme počuť. A nemôžeme zabudnúť ani na pouličných umelcov, ktorí dopĺňajú barcelonskú ponuku.

Casa Batlló, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Casa Batlló, Barcelona, Španielsko Casa Batlló, Barcelona

Vychutnajte si kulinárske dedičstvo Ferrana Adriu

Ferran Adrià patrí medzi najdôležitejších šéfkuchárov súčasnosti. Viedol reštauráciu elBulli na pobreží Costa Brava, ktorá sa päťkrát stala najlepšou na svete. Aj keď táto reštaurácia už nie je otvorená, kuchárske umenie Adriu a jeho žiakov žije v ďalších barcelonských zariadeniach ako Dos Palillos, Alkimia či Tickets.

Obzrite si Múzeum Joana Miróa

Joan Miró bol popredným surrealistickým umelcom, ktorý sa narodil a vyrastal v Barcelone. Je známy svojou odvážnou kresbou charakteristickou živými farbami a scénami často označovanými za takmer detské. Podieľal sa na vzniku Nadácie Joana Miróa, ktorá zhromaždila najväčšiu zbierku jeho prác a sprístupnila verejnosti.

Pláž v Barcelone sa oplatí navštíviť v každom... Foto: Ľuboš Žinčík
plaz Barcelona Pláž v Barcelone sa oplatí navštíviť v každom ročnom období.

Ochutnajte dobroty zo stánkov na trhu Boquería

Tržnica na ulici Las Ramblas z 19. storočia pôvodne slúžila len na predaj mäsa a rýb. Dnes v nej nájdete všemožné potraviny, od exotického ovocia až po vzácne koreniny. Okrem širokej ponuky je však najkrajším zážitkom práve obdivovanie pozoruhodnej budovy.

Nakupujte na Passeig de Gràcia

Niekedy ju volajú ako Champs-Elysées v Barcelone. Tento nákupný bulvár, ktorý nájdete medzi Plaça de Catalunya a módnou štvrťou Gràcia, ponúka predajne najlepších dizajnérskych značiek ako Chanel, Stella McCartney či Gucci.

Fandite na štadióne Camp Nou

Nielenže je domovom jedného z najslávnejších futbalových tímov sveta všetkých čias, ale je to aj najväčší štadión v Európe. Zmestí sa sem neuveriteľných 100 000 fanúšikov. Štadión je otvorený pre verejnosť aj mimo zápasov. Ponúka prehliadku a návštevu múzea FC Barcelony, ktoré obsahuje trofeje či originálne futbalové dresy.

Panoráma Barcelony so štadiónom Camp Nou. Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
FC Barcelona, Camp Nou Panoráma Barcelony so štadiónom Camp Nou.

Užite si nočný život v El Raval

Táto štvrť sa kedysi považovala za zónu, kam sa neodporúčalo chodiť. Teraz je to živá a pulzujúca časť s najlepšími nočnými podnikmi, kde si domov našla alternatívna hudobná scéna.

Zdroj: Mesto-barcelona.cz; Theculturetrip­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona