Starobylé alpské kanály pod Salzburgom raz ročne vydávajú svoje tajomstvá

Ak patríte medzi prieskumníkov, ktorí radi objavujú miesta, o akých iní ani len netušia, a zároveň milujú vzrušenie z trošky nebezpečenstva, stredoveká sieť kanálov pod Salzburgom je pre vás to pravé. Tamojší Almkanal sa každoročne na tri týždne otvára pre odvážlivcov.

20.01.2018 07:00
debata (3)

Systém spojených kanálov Almkanal pod mestom vybudovali, aby ľuďom privádzali vodu stekajúcu z Álp. Spleť sa považuje za jeden z najstarších tunelových systémov v Európe, a dodnes plní svoj účel. Hoci najväčšia časť týchto tunelov vznikla počas 12. storočia, historici hovoria, že prvé výkopy sa udiali ešte v 8. storočí. Na konštrukciu sa použil stavebný materiál z ruín neďalekých rímskych stavieb.

Spolu s rastom počtu obyvateľov Salzburgu bolo potrebné zväčšiť aj kapacitu kanálov, a tak sa chodby rozširovali aj predlžovali. Okrem účelu vodovodu sa v turbulentných časoch údajne stali aj únikovou cestou do hôr, ktoré mešťanom poskytovali úkryt.

Príspevok, ktorý zdieľa Georg Stocker (@georgstocker),

Každoročne v septembri, po pravidelnej údržbe a čistení, môžu do starobylých kanálov vliezť aj návštevníci. Sprievodca ich vezme hlboko do podzemia, kde objavia staré mramorové tabule aj rímske náhrobné kamene, ktoré poslúžili ako stavebný materiál niektorých častí kanálov.

Klaustrofobická prehliadka však nie je jediným spôsobom, ako nakuknúť do tajomného vodného sveta. Vodu na niektorých miestach Salzburgu vypustili aj na zemský povrch, aby mohla poháňať tamojšie mlyny. Dnes pomocou nej funguje napríklad klimatizácia v salzburskom mú­zeu.

Príspevok, ktorý zdieľa Helena Dan (@dan.helena),

Voda slúži na dennom svetle aj vedľa hradu Hohensalzburg, kde poháňa mlynské koleso a vidieť ju môžete aj na konečnej lanovky Hohensalzburg, kde je inštalovaná prezentácia o histórii kanálov, pitná fontánka aj Kútik lásky, kde si svoje city za zvukov žblnkania vyznávajú zamilovaní.

Zdroj: Salzburg.info; Atlasobscura.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #salzburg