Raj bibliofilov: 10 unikátnych knižníc, ktoré nie sú len 'skladmi', ale umeleckými dielami

Milióny šuchotavých stránok, na nich príbehy, informácie, obrazy. Ak knižnice, ktoré ukrývajú tieto poklady vo väzbách, samotné budia pozornosť a údiv, je zážitok ešte intenzívnejší.

15.02.2018 07:00
debata (2)

Čínska „guľa“

Jedným z najunikátnejších „chrámov písmen“ je nedávno otvorená knižnica v čínskom Tianjin Binhai. Jej futuristický dizajn podčiarkuje sférické átrium a dopĺňajú zvlnené police, na ktorých tróni viac ako milión kníh.

Príspevok, ktorý zdieľa SONG NINGHUI (@eung_hye),

Knižnica v Birminghame

Ako obrovská modro-zlatá torta. Najväčšiu verejnú knižnicu Európy otvorili v roku 2013, jej knihy spočívajú na policiach umiestnených na 10 poschodiach. Čerešničkou na tejto torte je Pamätná Shakespeareova izba na samom najvyššom poschodí so 43 000 zväzkami.

Príspevok, ktorý zdieľa Mags (@mags.molina),

Strahovská knižnica

Krásna kláštorná knižnica sa nachádza na vrchu Petřín v českej metropole. Dominujú jej dve sály, Filozofická a Baroková teologická sála, každá s komplikovanými freskami, starožitnými glóbusmi a tisíckami zväzkov, mnohými rukopismi a prvotlačami.

Príspevok, ktorý zdieľa Vladimir Vojtech (@czvlavoj),

Národná knižnica Lotyšska

Obrovská moderná trojuholníková budova na brehu rieky Západná Dvina je v kontraste s historickými stavbami v centre Rigy. „Hrad svetla“, ako knižnicu volajú, naprojektoval v roku 2014 americko-lotyšský architekt Gunnar Birkert.

Príspevok, ktorý zdieľa Ron Loyola (@ronloyola),

Verejná knižnica v New Yorku

Krásna budova v srdci Manhattanu slúži svoju ušľachtilému účelu od roku 1911. Hlavná čitáreň s obrovskými lustrami, freskami na strope a elegantnými drevenými lavicami sa objavila aj vo viacerých filmoch ako Raňajky u Tiffanyho či Ghostbusters.

Príspevok, ktorý zdieľa S A M H O R I N E (@samhorine),

Biblioteca Vasconcelos v Mexiku

Knižnú svätyňu v meste Mexico City často označujú za megaknižnicu. Zvonka nenápadná budova po vstupe každého návštevníka prekvapí rozsiahlym industriálne vyzerajúcim bludiskom regálov a balkónov. Knihy sú tu umiestnené na takmer 40 000 metroch štvorcových.

A post shared by @salvapalmy on

Mestská knižnica v Stuttgarte

Biela farba, čisté línie, átriové poschodia – to všetko navodzuje dojem, že ste vstúpili do budovy ako vystrihnutej z budúcnosti. Minimalistickú knižnica otvorili v roku 2011 a hneď si vyslúžila záujem a obdiv. Bonusom je nádherný výhľad na centrum Stuttgartu.

Príspevok, ktorý zdieľa Tasarım Her Şey (@tasarimhersey),

Bibliotheca Alexandrina

Miskovitá budova v druhom najväčšom meste Egypta vďačí za svoj futuristický dizajn nórskej firme. Modernú verziu postavili na počesť pôvodnej starodávnej Alexandrijskej knižnice, jednej z najvýznamnejších knižníc v starom svete.

Príspevok, ktorý zdieľa EforEgypt (@eforegypt),

Kráľovská knižnica v Kodani

Pôvodnú knižnicu v roku 1999 rozšírili o prístavbu, ktorá okamžite dostala prezývku Čierny diamant. Tento názov ju dokonale vystihuje, stači sa pozrieť na žiarivé odlesk vĺn rieky na čiernych sklenených stenách fasády. Kráľovská knižnica uchováva všetky diela vytlačené na dánskej pôde od roku 1600.

Príspevok, ktorý zdieľa Copenhagen (@topcopenhagenphotos),

Oxfordská univerzitná knižnica Bodleian

Od roku 1602 je hlavnou univerzitnou knižnicou, na jej regáloch sa nachádza vyše 12 miliónov zväzkov. Je druhou najväčšou po londýnskej Britskej knižnici. Jej unikátne priestory si môžete prezrieť so sprievodcom, ktorý vie zanietene rozprávať príbehy z jej histórie. Pravidelne sa tu konajú aj prezentácie najzaujímavejších materiálov.

Príspevok, ktorý zdieľa Mosaics_Oxford (@mosaics_oxford),

Zdroj: Strahovskyklas­ter.cz; Msn.com; Wikipedia.org; Thebestcolleges­.org; Momondo.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #architekrúra #knihy #knižnica