Mníchov – mesto nábožného praclíka, pivných eskalátorov aj linky do Mekky

Bavorská metropola je slávna vďaka pivnému Oktoberfestu, no návštevníci si v nej užijú skvelý výlet počas celého roka. Najmä, ako poznajú niekoľko jej zaujímavostí, ktoré sa oplatí vidieť.

27.02.2018 07:00
Oktoberfest, pivo, Nemecko, Mníchov, chmeľový... Foto: ,
Oktoberfest
debata

Praclík v kostole

Keď navštívite Chrám Ducha svätého, dobre si všimnite fresky na stenách. Jedna z postáv je totiž vyobrazená so zaujímavou rekvizitou – typickým nemeckým zatočeným prekladaným pečivom. Nejde však len o nejaký symbol, Praclíkový jazdec je skutočnou historickou postavou spätou s Mníchovom. V 18. storočí takýto jazdec prechádzal v noci mestom a rozdával chlieb chudobným. Tradícia sa však skončila neslávne, keď v roku 1801 chlieb došiel a nahnevaný dav sa preto vrhol na jazdca a zbil ho.

Vo vlaku s Antoniom a Wolfgangom

V dvoch staniciach metra – Odeonsplatz a Goetheplatz – hrá nepretržite od roku 2000 hudba. V 300-minútových intervaloch sa tu striedajú klasické skladby, vrátane Vivaldiho Štyroch ročných období či Mozartových serenád.

Priama linka do Mekky

Toto zrejme nahrá milovníkom konšpiračných teórií… Faktom je, že ak by ste spojili veže luteránskeho kostola Frauenkirche v Drážďanoch a chrámu Heilig-Geist-Kirche v Mníchove, a túto pomyselnú polpriamku by sme predĺžili, dostali by sme sa priamo do Mekky.

„Vymníchovať“ niekoho

Mesto sa v nemčine originálne volá München a okrem názvu bavorskej metropoly bolo v minulosti toto slovo aj slovesom a znamenalo „vykastrovať“. Odkiaľ k tomuto významu došlo, je záhadou.

Kde sa písali rockové dejiny

Aj keď to mnoho ľudí nevie, faktom je, že Mníchov bol svedkom viacerých významných udalostí rockovej scény. Jimi Hendrix práve tu, v jednom nočnom klube v okrese Schwabing v roku 1966 po prvý raz rozbil po koncerte svoju gitaru – gesto sa neskôr stalo jeho slávnou rutinou. Mníchov je tiež posledným miestom, kde koncertoval Kurt Cobain.

Freddie Mercury oslávil svoje 39. narodeniny v mníchovskom klube Paradiso (a údajne toto mesto miloval) a Bob Marley strávil pár zo svojich posledných dní na klinike južne od mesta.

Rýchlo k pivu

Oktoberfest je najväčší sviatok mesta a organizátori majú celú udalosť dokonale naplánovanú. Niet divu, veď nemecká precíznosť je svetoznáma. Ale človek by neveril, že myslia ešte aj na také detaily ako rýchlosť eskalátorov.

Počas pivného festivalu totiž púšťajú pohyblivé schody v stanici metra Theresienwiese o 0,18 metra za sekundu rýchlejšie, aby sa tak predišlo preľudneniu.

Neoplagátovateľné

Z tohto zlepšováku by si mohli vziať príklad aj mnohé iné mestá. Všetky kontajnery a odpadkové koše v Mníchove dostali špeciálny náter, vďaka ktorému sa na nich nedajú prilepiť žiadne plagáty či nelegálna reklama, ktorá špatí verejný priestor.

Zdroj: Thelocal.de; Wikipedia.org; Wikitravel.org; Sweetwater.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov