Najkrajší cintorín na svete odhalil fresky talianskych majstrov

Šikmá veža je svetoznámy symbol talianskeho mestečka Pisa. Toto mesto v Toskánsku však skrýva aj ďalšiu hodnotnú pamiatku, ktorá si vyslúžila označenie naj. Najkrajší cintorín na svete.

08.01.2010 18:37
Camposanto Foto:
Najkrajší cintorín na svete - Camposanto.
debata

A práve v týchto dňoch reštaurátorské práce na cintoríne umožnili vyniesť na svetlo 24 fresiek významných stredovekých a renesančných majstrov. Vyniká medzi nimi časť cyklu, ktorý vytvoril florentský maliar Benozzo Gozzoli (1421 – 1497), vrátane Zvestovania a Klaňania troch kráľov. Informovala o tom nadácia, ktorá sa stará o pamiatky na tzv. námestí Zázrakov, teda o šikmú vežu, katedrálu, baptistérium a cintorín.

Autormi ďalších odkrytých fresiek sú neskorogotickí umelci Bonamico Buffalmacco, Taddeo Gadddi a Francesco da Volterra.

Reštauračné práce 24 fresiek trvalo desať rokov. Obnova ďalších 34 fresiek, vrátane pozoruhodného Triumfu smrti, ktorého autorom je Buffalmacco, si vyžiada podľa odborníkov ešte asi päť rokov.

Doterajšie práce umožnili vyniesť na svetlo asi 2-tisíc metrov štvorcových fresiek. „Ešte pred niekoľkými rokmi boli múry cintorína v Pise skoro holé, bez farby a bez svetla. Teraz sú znova zaplnené mnohými nespornými majstrovskými dielami svetového umenia,“ komentoval výsledky doterajšej práce prezident nadácie Pierfrancesco Pacini.

Zachovaná freska zo slávneho cyklu Triumf smrti. Foto: wikimedia.org
Camposanto Zachovaná freska zo slávneho cyklu Triumf smrti.

Námestie zázrakov v Pise tvoria stavby, ktoré symbolizujú etapy ľudského života: románske mramorové baptistérium je najväčšie na talianskom území a má predstavovať zrodenie, slávna šikmá veža Torre Pendente, ktorá sa začala nakláňať v čase stavby v roku 1173 už od tretieho poschodia a ktorá sa v súčasnosti odchyľuje od svojej zvislice o neuveriteľných päť metrov, predstavuje dosiahnutie rozumu. Katedrála zasvätená Panne Márii v centre námestia je vrcholným dielom románskej pisánskej architektúry a je symbolom svätosti a zdravia a cintorín  – Camposanto (Posvätné pole) – zastupuje smrť.

Pisánsky Camposanto je označovaný za najkrajší cintorín na svete. Bol založený v roku 1278 pre tamojšiu pisánsku elitu. V roku 1944 ho poškodilo spojenecké bombardovanie.

debata chyba