Mestečko uprostred močiara bez jedinej cesty sa vyrovnalo Londýnu aj New Yorku

Holandsko je známe ekologickým prístupom, snahou udržať si zdravé životné prostredie. Jedno auto tu pripadá na dvoch ľudí, mnohí obyvatelia denne jazdia na bicykli, k čomu ich povzbudzuje aj hustá sieť bezpečných cyklotrás.

10.05.2018 07:00
Giethoorn, Holandsko, kanály, lode, člny, voda, Foto:
Giethoorn
debata (2)

Jedno malebné mestečko však dotiahlo tento prístup do dokonalosti – nejazdí v ňom ani jediné auto. A nie sú tam žiadne cesty.

Giethoorn leží asi 90 minút jazdy severovýchodne od Amsterdamu. Rozkladá sa na okraji močariska a nie len že sa jeho ulicami nedá prejsť žiadnym dopravným prostriedkom, aj do samotného mesta je prístup len na loďke.

Príspevok, ktorý zdieľa TOP_WORLD_PHOTO_ (@top_world_photo_),

Jeho 2 600 obyvateľov právom prezývajú „holandskí Benátčania“, pretože je celé prešpikované 88 kilometrami kanálov.

Keď sa niekto chce vybrať na návštevu, do múzea, obchodu či reštaurácie, nasadne na kanoe a dovesluje. Ako obydlia obchádza poštár? Predsa na pramici.

Úzke cestičky pre peších a cyklistov prepája 180 drevených mostíkov, avšak mnohé domy sú obkolesené vodou, a tak sa k nim dá dostať jedine na palube člnka.

Namáhavé veslovanie a pádlovanie, samozrejme, nie je pre každého. V meste sú preto povolené aj motorové člny. Nie však naftové, ale ekologické a tiché elektromotory, ktoré nerušia idylický pokoj. Tak je najhlasnejším zvukom, ktorý sa rozlieha z kanálov, kačacie kvákanie.

Príspevok, ktorý zdieľa thomas thomas thomas (@wanber818),

Rozprávkové mestečko sa stalo magnetom na turistov, jeho romantickú atmosféru si zamilovali najmä Číňania. Každoročne ich sem zavíta až 200 000, teda na jedného Giethoornčana ich pripadá až 75.

Mestečko sa svoju popularitu rozhodlo využiť netradične. V roku 2015 požiadalo svojich čínskych fanúšikov, aby ho podporili v snahe dostať sa do nového medzinárodného vydania hry Monopoly. Táto prosba sa stretla s neslýchanou odozvou – niektorí turisti hlasovali za Giethoorn aj 50-krát denne.

Výsledok? Giethoorn vyradil 182 mamutích kandidátov a dnes sa skutočne nachádza na hracej ploche Monopolov vedľa svetových metropol ako New York, Londýn či Tokio.

Zdroj: Wikipedia.org; Giethoorntouris­m.com; Holland.com; Cntraveler.com; Dailymail.co.uk; Huffingtonpos­t.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko