Tip na víkend: Košičania oslavujú svoje mesto

Deň mesta Košice trvá celý týždeň a hosťom prináša koncerty, šport, zábavu a hry pre deti aj pre dospelých. Oslavy trvajú až do 8. mája.

04.05.2018 11:40
Košice, jazero, nezvyčajné plavidlo Foto:
V sobotu 6. mája jazero v Košiciach ožije pri hrách a súťažiach a na jeho hladinu sa znesú nezvyčajné plavidlá rôznych tvarov a veľkostí.
debata

Košičania oslavujú v plnom prúde. Kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu erbovú listinu 7. mája 1369 a Košice ju dostali ako prvé mesto v Európe. Pre súčasných obyvateľov sviatok trvá viac než týždeň a každý deň pripravia iný program plný zábavy.

V piatok 4. mája pri Dolnej bráne oslávia s predstihom Deň Európy, ktorý v skujtočnosti pripadne na 9. mája. Bude to deň plný zábavy, v ktorom sa predstavia krajiny Európskej únie prostredníctvom škôl pôsobiacich v meste. V hudobnom programe vystúpi Detský spevácky zbor Anjelov a skupiny Shamrock Redheads aj populárna trojica S Hudbou Vesmírnou. V ten istý deň slávnostná jazda pred Immaculatou o 10. hodine odštartuje 16. ročník medzinárodného stretnutia historických vozidiel Cassovia Retro.

Ako si deti predstavujú budúcnosť svojho mesta? Jednoducho to namaľujú to na veselý chodník pri Dolnej bráne. A potom sa celé dopoludnie v Historickej radnici zabavia pri pesničkách, hrách a kúzlach s Usmievankou. Pre školákov popoludní pri Dolnej bráne nastane veľké vyvrcholenie celoročnej súťaže Škola plná talentov – Super škola.

V duchu stredovekej ceremónie Košice v sobotu o 10. hodine na hrade oslávia udelenie erbovej listiny. O 13. hodine sa Nad Jazerom začína zábavno-súťažné popoludnie plné hier a súťaží pre malých aj veľkých, tvorivých dielní a dobrej hudby. Večer o 19.30 hodine sa na hladinu znesú netradičné vlastnoručne vyrobené plavidlá rôzneho druhu a budú súťažiť najmä o priazeň publika. „Košické Benátky“, ako súťaž prezývajú, prinesú veľa humoru a zábavy, spojenej s animáciami s rozprávkovými postavičkami. O 16. hodine sa na Hlavnú ulicu vyroja utekajúci čašníci, ktorí sa odhodlali zapojiť do košickej verzie scénky z filmu Vrchní prchni.

V sobotu 6. mája jazero v Košiciach ožije pri... Foto: Mesto Košice
Košice, jazero, nezvyčajné plavidlo V sobotu 6. mája jazero v Košiciach ožije pri hrách a súťažiach a na jeho hladinu sa znesú nezvyčajné plavidlá rôznych tvarov a veľkostí.

Nedeľa 6. mája bude patriť kráse a hudbe. O 10. hodine sa pred Štátnym divadlom sa na súťaži krásy predvedú historické autá a motocykle. Podvečer o 17. hodine sa pri Dolnej bráne rozkrúti hudobný kolotoč Rokoko Fest. Jubilejný, 20. ročník prehliadky amatérskych hudobných skupín z Košíc a okolia ukáže to najlepšie z Rockového Košického Kolotoča za ostatné roky.

Od 4. do 6. mája môžu návštevníci spoznať Československo v Košiciach pri špeciálnom vydaní potuliek mestom, pripravených k 100. výročiu vzniku Československej republiky. Stretnutia so sprievodcom sú vždy pred aulou Technickej univerzity na Letnej ulici a začínajú sa v piatok o 15.30 h a o 17. h, v sobotu o 10.30 h, 11. h, 14. h, 15.30 h a o 17. h, v maďarčine o 16. h, v nedeľu o 14. h, 14.30 h, 15.30 h a o 17. h, v maďarčine o 16. h.

Deň „narodenín“ mesta 7. máj je už tradične spojený s pietnym aktom kladenia vencov pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom aj so slávnostným odovzdávaním verejných ocenení mesta. Narodeninový deň ukončia umelci večer o 20. hodine galaprogramom na schodoch pred magistrátom. Ako sľubujú organizátori, hudobno-zábavný program bude plný vynikajúcich spevákov, hudobných a tanečných skupín, kaukliarov a artistov.

V utorok 8. mája od 10. hodiny bude Ulička remesiel patriť deťom. Dvere do svojich dielní im otvoria umelecký kováč, hrnčiar, brašnár, obuvník i bylinkárka. Pri Katovej bašte bude už od rána rozváňať súťažný guláš. A seniori môžu počas celého dňa súťažiť v športe či v speve a zabaviť sa na kultúrnom programe v areáli T-Systems. Na záver osláv si Košičania zatancujú na majálese.

Kam za zábavou

4. mája, piatok

  • Bratislava: Bratislavský majáles na Tyršovom náb., do 6. 5.
  • Kokava nad Rimavicou: detský hudobný festival, folklór
  • Košice: Dni mesta, do 8. 5.
  • Modrý Kameň: Prečo? Lego! výstava modelov na hrade, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, do 31. 7.
Na Kysuciach v Skanzene Vychylovka - Nová... Foto: Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica
Skanzen Vychylovka Na Kysuciach v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica sa v nedeľu 6. mája predvedú drotári.

5. mája, sobota

  • Banská Štiavnica: Deň rodiny a športu, pod Kalváriou
  • Betliar: Divadelné predstavenie pre deti v podaní divadla Actores z Rožňavy, ANM – kaštieľ
  • Bratislava: Bratislavský majáles na Tyršovom náb., do 6. 5.
  • Bratislava: Rytieri na Devíne, 10. h – 18. h
  • Bratislava-Rača: Hody, aj 6. 5.
  • Červený Kameň: Remeselné trhy na hrade, viac ako päťdesiat remeselníkov a handmade výrobcov, 9. h – 17. h, do 8. 5.
  • Hrad Beckov: Stiborove patálie so šašom Beckom, pátračka pre deti, do 8. 5.
  • Skalica: Historické farmárske a remeselné trhy u Ovocinára, historický program pre deti, predaj produktov od farmárov a pestovateľov, aj 6. 5.
  • Spišský hrad: Otvorenie sezóny, historický šerm, dobový sprievod, živé sochy a legendy, hradná kuchyňa, dobová hudba, 11. h – 15. h, v nedeľu vstup do hradu zadarmo (bez programu)
  • Trenčianska Teplá: Svätofloriánska električka do Trenčianskych Te­plíc
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Drotárska nedeľa v skanzene, program, remeselníci, jazdy historickou úvraťovou železničkou, výstava Čaro modrotlače, 13. 30 h
  • Vysoké Tatry: Tatranská májovka, výlety lanovkami na najkrajšie miesta Tatier, turistika a cykloturistika, májová grilovačka na Skalnatom plese a Hrebienku a adrenalínové „horské káry“
  • Žilina: Deň sv. Floriána na Nám. A. Hlinku, 12. h – 18. h

6. mája, nedeľa

  • Betliar: Majáles, koncert Retro Music Band, SNM – kaštieľ, 15. h
  • Kremnica: Otvorenie sezóny na hrade, od 13. h
  • Pohronská Polhora: Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky
  • Vígľaš: Žigmundove slávnosti na zámku

7. mája, pondelok

  • Bojnice: 25. medzinárodný festival duchov a strašidiel, aj 8. 5.

8. mája, utorok

  • Martin: Láska vyšívaná, prehliadka výstavy a tvorivé dielne pre najmenších s výrobou pohľadníc pre mamičky, SNM, 10. h – 14. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #tip na víkend