Pri Balatone sa ukrýva opustená sovietska základňa. Vedia o nej len dobrodruhovia

Opustená vojenská základňa vyzerá ako postapokalyptická pustatina. Svojho času rušná sovietska vojenská základňa pri západomaďarskom meste Veszprém, dnes ruiny, ktoré sa postupne strácajú vo veľkom zelenom pažeráku húževnatého lesa. Výjav ako z temného postapokalyptického hollywoodskeho filmu.

19.05.2018 07:00
debata

Základňu neďaleko dediny Szentkirálysza­badja, blízko Balatonu, postavili v 60. rokoch minulého storočia ako mestečko pre sovietskych vojakov a ich rodiny. Osadenstvo fungovalo ako izolované a sebestačné spoločenstvo.

V meste sa nachádzala kompletná občianska vybavenosť, akou disponovala akákoľvek iná civilná obec. Bola tu škola, kiná, reštaurácie, bary. Väčšinu budov však, samozrejme, zaberali kasárne a vojenské objekty.

Na začiatku 90. rokov, po páde komunizmu, základňa osirela, odišlo mnoho jej obyvateľov. Ozbrojené sily velenie postupne prepúšťalo a v roku 2004 opustil územie aj tamojší vrtuľníkový pluk.

Netrvalo dlho a opustené neudržiavané mesto začalo vyzerať ako scéna z akčného thrilleru o konci sveta. Budovy sa začali pod vplyvom počasia rozpadávať, strechy prepadať a bujnejúca zeleň prevzala žezlo moci.

Prázdne múry teraz lákajú nadšených dobrodruhov túžiacich po nevšednom zážitku a príležitostne sa tu objavia aj „adrenalínoví“ hráči airsoftu, pre ktorých sú opustené vojenské priestory dokonalým ihriskom.

Zdroj: 24.hu; Atlasobscura.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Balaton