Káhira chce získať stratený lesk. Tvrdí, že sa vyrovná Rímu

Po troch rokoch renovačných prác reštaurátori odhalili stredovekú mešitu v egyptskej Káhire. Kompletná renovácia viac ako 600 rokov starej budovy je súčasťou snahy oživiť zašlú starú časť egyptskej metropoly.

02.11.2009 09:41
mešita v Káhire Foto:
Bohato ozdobená moslimskými motívmi zrekonštruovaná mešita v káhirskej štvrti Dar bal-Ahmar.
debata

Mešitu v rokoch 1344 až 1345 postavil významný šľachtic Aslám Baháí, ktorý na dvore mamluckého sultána Násira Muhammada zastával funkciu nosiča šable, tzv. silahdara. Po staviteľovi bola mešita aj pomenová.

Tradičnými moslimskými ornamentmi bohato zdobená mešita stojí v zaprášenej káhirskej štvrti Dar bal-Ahmar, kde v kľukatých úzkych uličkách z doláru na deň žije mnoho z jej takmer 100-tisíc obyvateľov.

Mešita je bohato zdobená moslimskými ornamentmi.
mešita v Káhire Mešita je bohato zdobená moslimskými ornamentmi.

Podľa Luisa Monreala z nadácie, ktorá sa na rekonštrukcii podieľala, sa oblasť čo do počtu pamätihodností vyrovná talianskemu Rímu. Moslimské architektonické skvosty od pamätihodností z 11. storočia po súčasné budovy sa v okolí mešity vyskytujú skoro každých dvadsať metrov.

Egyptská vláda sa tu vraj však do nedávnej doby príliš nesnažila cestovný ruch povzbudiť. Väčšina zahraničných návštevníkov tak na ceste k starovekým pyramídam v Gize historicky bohatú káhirskú štvrť prehliada a mnoho mauzoleí, mešít i moslimských škôl desaťročia chátra.

Interiér mešity.
mešita v Káhire Interiér mešity.

Mamlucki sultáni netvorili dynastie. Išlo o panovníkov neurodzeného pôvodu, ktorí sa k moci vypracovali. Pôvodne to boli bojovníci, ktorých nakúpili v juhozápadnej Ázii a predávali na trhoch v Egypte a Sýrii. Tam boli zamestnaní v armáde, kde postupovali v hierarchii hodností. Prvý mamluk sa stal sultánom v polovici 13. storočia. Ich despotická vláda trvala tristo rokov.

Dar bal-Ahmar má šancu stať sa jednou z hlavných káhirských atrakcií.

debata chyba