Začínajú sa trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra

Centrum Nitry a podhradie ožije mestskými slávnosťami Nitra, milá Nitra, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami, ktoré sa začínajú v stredu a potrvajú do piatka 6. júla.

04.07.2018 13:20
Nitra Foto:
Nitra
debata

Na Svätoplukovom námestí bude tradičný jarmok a Nitrianske pivné slávnosti, pešia zóna ožije koncertmi, výstavami a tvorivými dielňami.

Svojimi vystúpeniami centrum oživia aj folklórne súbory v rámci 41. ročníka medzinárodného festivalu akademických folklórnych súborov Akademická Nitra.

Nitriansky hrad a podhradie bude dnes podvečer a počas 5. júla patriť historickému festivalu ranostredovekého života Pribinova Nitrawa.

Jeho súčasťou budú dva historické sprievody, ukážky dobového života, súboje, vystúpenia lukostrelcov, sokoliarov, divadlo a dobová hudba.

Na Svätoplukovom námestí bude dnes o 20:00 benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle, ktorý organizuje Nadácia Prameň a mesto Nitra. V programe vystúpia Kristína, Janais, Jana Andevská, Poddukelský umelecký súbor, Martina Ťašková, Otokar Klein a Eva Pavlíková.

Na štátny sviatok svätých Cyrila a Metoda 5. júla bude o 10:00 na Svätoplukovom námestí tradičná Cyrilo-metodská národná púť. Hlavným celebrantom bude Mons. Ján Babjak, prešovský arcibiskup a metropolita sui iuris.

Ako informoval ekonóm Nitrianskeho biskupstva Martin Štofko, po púti bude tradičný Deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade s voľným vstupom do biskupského paláca, Katedrály svätého Emeráma, expozícií Diecézneho múzea, celého hradného areálu a kazemát.

Po prvýkrát bude pod Nitrianskym hradom na Podzámskej ulici od Župného námestia Ružová vínna ulička s degustáciou najlepších vín z Nitrianskej vinohradníckej oblasti.

Predstavenia tradičného bábkového divadla v podaní divadiel zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska prinesie do Mestského parku na Sihoti 5. júla Gašpariáda.

V Ponitrianskom múzeu 6. júla otvoria výstavu Znovuobjavený archív mesta Nitry, ktorá verejnosti po prvýkrát predstaví najstaršie zachované privilégium pre Nitru z roku 1632.

V programe mestských slávností je aj koncert Jany Kischner s českou kapelou Jelen, 10. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Slovanov Slavica festival, slovensko-česká filatelistická výstava NITRAFILA 2018 a cyklistické i pešie putovanie po stopách svätých Cyrila a Metoda.

Hlavnými organizátormi slávností sú mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Biskupstvo Nitra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra