Paríž nainštaloval do ulíc odhalené pisoáre. Je to nechutné, hrozia sa Francúzi

Metropola krajiny galského kohúta sa s problémom močenia na domy a pamiatky vyrovnala svojsky a celkom netradične. Na uliciach a najfrekventovanejších miestach sa objavili červené pisoáre, ktoré však nemajú žiadne búdky, ani zásteny, takže toho, kto práve uľavuje svojmu mechúru, vidia všetci okoloidúci.

17.08.2018 07:00
debata (10)

Pobúrenie Parížanov z takéhoto verejného močenia, aké mesto zaviedlo, nevyvážil ani fakt, že záchody sú eco-friendly – vnútri je slama, ktorá sa po kontakte s močom zmení na kompost využiteľný na hnojenie parkov a záhrad, píše Nydailynews.com.

Od začiatku augusta rozmiestnili po Paríži štyri červené pisoáre, pribudnúť ma aj piaty. Jeden dokonca prikvitol aj priamo k najslávnejšej katedrále Notre-Dame na ostrov Saint-Louis, s výhľadom na rieku Seinu, po ktorej sa každú chvíľu plavia vyhliadkové lode s turistami.

Nový nápad sa nestretol s nadšením obyvateľov Paríža, ani miestnych obchodníkov, ktorí sa obávajú, že odhalené toalety úplne zničia atmosféru historických miest.

Vedenie mesta sa však bráni, že pisoáre sú potrebné pre ľudí, ktorí sa nevedia ovládať. Ak vraj starostovia nespravia nič, ľudia budú naďalej močiť len tak na uliciach, pri múroch a stromoch.

Správa Paríža je ochotná vypočuť si hlas ľudu a dohovoriť sa s občanmi na iných, vhodnejších miestach pre pisoáre.

Uritrottoirs, ako dostali pomenovanie tieto záchody – slovo je kombináciou francúzskych výrazov pre pisoár a chodník – slúžia len mužom, ktorí zvládnu vyriešiť svoju potrebu aj postojačky. Ženy musia naďalej čakať v radoch na klasické toalety.

Zdroj: Travel.dailynew­sview.com; Usatoday.com; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #močenie