Benátky strácajú trpezlivosť: Budú pokutovať sedenie či státie na mostoch

Turisti, ktorí navštívia Benátky a nebudú rešpektovať pokyny vedenia mesta, môžu odísť až o 500 eur ľahší.

27.09.2018 07:00
Benátky, karneval, maska, Foto:
Benátky bojujú proti "preturistovaniu".
debata (1)

Krásavica na kanáloch v reakcii na preplnenosť turistami, neraz s nevhodným správaním poškodzujúcim pamiatky, zvažuje nové nariadenie, ktoré v určitých oblastiach zakazuje vysedávanie na múroch či schodoch chrámov.

Primátor Benátok Luigi Brugnaro navrhol aj niekoľko ďalších opatrení na kontrolu prudkého prílivu návštevníkov ako zákaz zastavovania sa na mostoch (turisti sa radi fotia na romantických mostoch ponad kanály, no spôsobuje to doslova ľudské zápchy), zákaz plávania v kanáloch, jazdenia na bicykloch, kŕmenia vtákov či vešania „zámkov lásky“ na mosty a iné pamiatky.

Medzi ďalšie opatrenia patrí zákaz ležania na lavičkách, lezenia na stromy, budovy a monumenty či maľovanie alebo kreslenie bez povolenia, ale aj chodenie po meste len v plavkách alebo bez trička.

Stopku možno dostanú aj pouličné hudobné vystúpenia s klobúkom na chodníku či veľké výletné lode, ktoré do Benátok naraz privezú stovky návštevníkov. Zákaz plavidiel nad 55 000 ton by mal začať platiť od roku 2021.

O navrhovaných opatreniach bude hlasovať miestne zastupiteľstvo v októbri.

Všetky tieto kroky majú za cieľ znížiť počet turistov a primäť návštevníkov rešpektovať historické mesto a zachovávať dekórum, ktoré k návšteve Benátok patrí. Porušenie nariadení môže mať za následok pokutu vo výške od 25 do 500 eur.

Miestna turistická organizácia vníma tieto opatrenia ako prevenciu. Verí, že udelenie niekoľkých peňažných sankcií odradí ďalších turistov od porušovania nariadení.

Predstavitelia mesta spustili vlani v lete kampaň #EnjoyRespectVe­nezia, ktorá víta turistov, ale varuje ich, aby dodržiavali pravidlá. V apríli umiestnilo vedenie Benátok na konce dvoch mostov dočasné brány, cez ktoré púšťali turistov len postupne, po častiach. Brány však zničili nesúhlasiaci protestujúci.

Benátky nie sú jediné talianske mesto, ktoré uskutočňuje opatrenia kvôli „nadturizmu“. Napríklad úrady vo Florencii zaviedli pokutu vo výške 500 eur pre turistov, ktorí budú konzumovať potraviny v historickom centre mesta.

Sky.com; Travelpulse.com; Stuff.co.nz

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #pokuta