Morbídne viedenské múzeum vystavuje vražedné zbrane aj obete

Stredoveké mučiace nástroje, posmrtné masky, zakrvavené rukavice, hrdzavé sekery, lebky... Viedenské múzeum zločinu – Kriminalmuseum nie je nič pre slabé povahy.

30.09.2018 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#HistorischeGewölbe#geschichteerleben

Príspevok, ktorý zdieľa Wiener Kriminalmuseum (@wienerkriminalmuseum),

Múzeum sídli v jednej z najstarších budov (z roku 1685) štvrte Leopoldstadt a prezentuje históriu zločinu v Rakúsku od stredoveku až po súčasnosť. Obsah dvadsiatky miestností je určený len pre dospelých návštevníkov a aj tí by sa mali vopred pripraviť na šokujúce a explicitné exponáty a obrazy.

Prvá časť exhibície siaha do pomerne dávnych čias – neskorého stredoveku a nie je až taká živo názorná. Po prvých metroch sa však návštevník ocitne zoči-voči mumufikovanej hlave popraveného zločinca z 18. storočia. Raritou sú blond vlasy, ktoré sa mu zachovali až doposiaľ.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#franzzahlheim #wien #kriminalmuseum #real #skull #creepy

Príspevok, ktorý zdieľa Andre Habermann (@andre.habermann),

V ďalších miestnostiach sa to už potom rozbehne – hlavy, niektoré len lebky s dierami po guľkách, z iných dokonca doposiaľ trčí nôž – vražedná zbraň. O nič menej znervózňujúce nie sú ani obrovské fotografie z miest zločinov.

Ako doplnok sú tu vystavené aj neškodné exponáty ako napríklad falošné bankovky či nástroje na vylamovanie zámkov, ktoré len dopĺňajú temné zákutia ľudskej duše. Pasáž je venovaná aj celkovej práci polície a kriminálnemu vyšetrovaniu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Skulls, mummified heads and money printing machines

Príspevok, ktorý zdieľa Giraffe&Tonic (@lucyspacepose),

Je tu však tiež časť, ktorá zobrazuje pornografický materiál, ktorý zaistili rakúske úrady.

Zimomriavky opäť naskočia v časti múzea o nacistickej ére, keď vo Viedni popravili okolo tisícky ľudí. Na čas tu bola dokonca zo súkromnej zbierky zapožičaná „modernizovaná gilotína“, ktorú do Rakúska doviezli z Nemecka.

Wien.info; Dark-tourism.com; Atlasobscura.com

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň