V Rákociho paláci v Prešove predstavia svätých z Konkatedrály sv. Mikuláša

Krajské múzeum v Prešove predstaví svätcov a svätice z Konkatedrály sv. Mikuláša trochu inak. Cieľom podujatia nie je podľa múzea zahltiť návštevníkov údajmi o svätých, ale skôr umelecko-historický pohľad na dielo so snahou pripomenúť si autora a dobu, v ktorej tvoril.

07.11.2018 14:00
Prešov Foto: ,
Prešov
debata

Návštevníci získajú ucelený obraz o jednej z najvýznamnejších sakrálnych pamiatok východného Slovenska. Podujatie je rozdelené na dve časti. Začne sa stretnutím pred konkatedrálou a prehliadkou interiéru kostola. Nasledovať bude prednáška spojená s videoprojekciou v Rákociho paláci.

„Mnohé z fotografií zachytávajú sochy, maľby i celé oltáre z uhlov, z ktorých ich bežný návštevník nemá možnosť pozorovať. Zároveň uvidí detaily, ktoré sa bežným okom nedajú postrehnúť,“ povedal historik umenia Krajského múzea v Prešove Jozef Ridilla.

Podľa jeho slov bude prednáška určená aj návštevníkom, ktorí sa domnievajú, že kostol a jeho zákutia dobre poznajú.

„K životom svätých existuje rozsiahla a dostupná literatúra. Iný pohľad na pamiatky prostredníctvom poznania ich autorov a determinujúcich dejinných súvislostí bude pre návštevníkov určite obohatením,“ doplnil Ridilla.

Prednáška a exkurzia sú súčasťou pravidelného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Ide o prezentácie a videoprojekcie pri šálke čaju a malom občerstvení, ktoré prístupnou formou zasvätia záujemcu do rôznych oblastí múzejníctva. V poradí 34. podujatie sa uskutoční v stredu o 17. h.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. januára 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou.

Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100.000 predmetov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov