V Múzeum TANAP-u pribudne nová dioráma venovaná borovici limbe

Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici bude od piatku 9. novembra zatvorené. Dôvodom dvojtýždňovej uzávery sú každoročné profylaktické a modernizačné práce, ktoré muzeálne expozície obohatia o niekoľko noviniek.

08.11.2018 14:00
debata

Pracovníci Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u postupne vymenia trojrozmerné exponáty rastlín za nové, modernizácia čaká všetky diorámy od podhorského až po subniválny stupeň, súčasné prírodniny v centrálnej časti múzea nahradia novými stromčekmi, vresmi, kôrou a listami.

Ako informovala Zuzana Homolová – kurátorka botanických zbierok a vedúca Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici, počas odstávky zároveň odborne ošetria a doplnia zoologické exponáty, spravia revíziu stavu zbierkových predmetov, zabezpečia ich ošetrenie a úpravu aj v etnografickej a historickej expozícii.

Modernizáciou prejdú diorámy lesných drevín. „Úplne nová dioráma bude venovaná borovici limbe, autochtónnej, teda pôvodnej drevine rastúcej iba v Tatrách. V ďalších predstavíme ostatné dreviny, ako sú smrek, jedľa, smrekovec či borovica lesná,“ konkretizuje botanička.

Osobitný panel sa v múzeu rozhodli venovať aj potokom a tatranským plesám. Znázornené na ňom budú rastliny a živočíchy osídľujúce tieto biotopy.

Pribudne i nová skalná stena s rastlinkami a zvieratami obývajúcimi skalné štrbiny. Vynovenú expozíciu múzea si budú môcť návštevníci pozrieť v sobotu 24. novembra 2018.

Múzeum TANAP-u je otvorené celoročne, s výnimkou vianočných a novoročných sviatkov a tiež obdobia každoročnej modernizácie jeho expozícií.

Ročne ho navštívi vyše 30-tisíc ľudí. Od svojho založenia v roku 1957 zhromaždilo v depozitároch vyše 60-tisíc zbierkových predmetov. Jeho prevádzkovateľom sú Štátne lesy TANAP-u.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Tatranská Lomnica #TANAP