Zažil svadbu kráľa Levie srdce, dal víno Kleopatre, dnes má celoročnú sezónu. Limassol

Limassol je druhé najväčšie mesto Cypru po hlavnej, rozdelenej metropole. Hoci je ostrov súčasťou Európskej únie, blízko má aj k Blízkemu východu. Preto aj medzi tamojšími turistami nájdeme pestrú paletu - od Európanov, cez Izraelčanov, Libanončanov až po Egypťanov.

17.12.2018 07:00
Limassol, Cyprus, promenáda, more Foto:
Limassol
debata

Kozmopolitný efekt je prirodzene viditeľný najmä v Limassole, kde sa miešajú rôzne národnosti okrem dovolenkárov aj študentov miestnej technickej univerzity.

V tomto prístavnom meste sa, na rozdiel od mnohých iných Stredomorských letovísk, sezóna nekončí na jeseň, ale trvá po celý rok. A to aj vďaka mnohým bazénom, ktorými hotely kompenzujú menší počet ľahko dostupných vstupov do mora.

Okrem mora a piesočnatých aj kamienkových pláží láka návštevníkov aj na kultúrne a historické zaujímavosti, veľké maríny neďaleko starého mesta a archeologické náleziská.

Limassol vznikol na mieste niekdajšieho antického mesta Amáthous, ktorého ruiny i dnes možno vidieť vo východnej časti, aj keď časť už pokryla zástavba moderných vysokých hotelových komplexov.

Na svoje si tu prídu aj milovníci rôznorodej starovekej architektúry, v meste sa zachovali stavby Osmanov aj križiakov.

Podnes sa v úzkych uliciach miešajú zvyšky stredovekého a byzantského opevnenia s neskoršou britskou koloniálnou architektúrou.

Výraznou dominantou mesta je minaret najväčšej mešity Limassolu. Živosť mestu dodávajú aj jasné farby budov.

Najzaujímavejšou pamiatkou je tamojší hrad, na ktorom sa v roku 1911 konala svadba Richarda Levie srdce s nevestou, ktorú chrabrý ženích vyslobodil zo zajatia obyvateľov Cypru. V súčasnosti je na hrade múzeum predmetov z byzantského obdobia či rytierskych brnení.

Oblasť je známa aj svojím červeným vínom, na ktorom si vraj svojho času pochutnávala dokonca aj Kleopatra, v úzadí neostáva ani miestne pivo. Vinárske festivaly sa konajú najmä v romantických mestských záhradách.

Príjemný relax prinesie aj prechádzka v niektorom z malých tržníc, ktoré sa nachádzajú pod hradom. Nájdete tu množstvo hand-made výrobkov, pestrý výber korenín, morských plodov, olív, ovocia.

Ako je známe, na Cypre sa zrodila Afrodita a z Limassolu to nie je k miestu jej príchodu na svet vôbec ďaleko. Asi po hodine cesty na sever pozdĺž pobrežia dorazia romantici k bielym skalám, kde sa podľa legendy z morskej peny vynorila bohyňa lásky.

Thepointsguy.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus