Päť európskych miest, kam sa oplatí zavítať v roku 2019. Tu sú dôvody

Sú očarujúce, majú výnimočné atrakcie a vôbec nie sú ďaleko.

18.12.2018 07:00
debata (2)

Dubrovník, Chorvátsko

Vďaka množstvu výletných lodí a fanúšikom seriálu Game of Thrones, ktorý sa tu sčasti nakrúcal, sa chorvátske letovisko dosť preplnilo. Komu však nevadia davy v centre mesta, môže si užiť výbornú dovolenku pri mori spojenú s viacerými atrakciami, ktoré miesto ponúka – morský organ, historické staré mesto.

Historické centrum chorvátskeho mesta... Foto: SHUTTERSTOCK
dubrovnik, Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovník, ktoré sa v seriáli mení na Kráľovo prístavisko.

Matera, Taliansko

Európske hlavné mestá kultúry roku 2018 – maltská Valetta a holandský Leeuwarden – odovzdajú štafetu bulharskému Plovdivu a talianskej Matere. Juhotalianske mesto je tretím najdlhšie kontinuálne osídleným mestom na svete, no v 50. rokoch ho postihla chudoba a krajina ho vnímala ako čiernu dieru na svojej mape. Teraz sa zaskvie ako historicky a kultúrne bohaté mesto plné múzeí, umeleckých dielní aj historických jaskynných obydlí.

Pohľad na mesto Matera v Taliansku. Foto: SHUTTERSTOCK
Matera Pohľad na mesto Matera v Taliansku.

Plovdiv, Bulharsko

Rovnako ako Matera, aj Plovdiv bude mať na budúci rok šancu zažiariť a zviditeľniť sa. Mesto má bohatú históriu a všetky obdobia na ňom zanechali svoju stopu, od Rimanov až po komunistov. Plovdiv má rímske divadlo aj archeologické múzeum. V meste budú počas roka rôzne zaujímavé akcie od swingového festivalu až po letné kiná s miestnymi aj európskymi filmami.

Magnetom na turistov je najmä rímsky... Foto: SHUTTERSTOCK
amfiteáter, Plovdiv, Bulharsko, rímsky amfiteáter, Marcus Aurelius Magnetom na turistov je najmä rímsky amfiteáter, ktorý dal vybudovať cisár Marcus Aurelius.

Nový Sad, Srbsko

Druhé najväčšie mesto v Srbsku, ktoré tróni na brehu rieky Dunaj, vybralo Európske fórum mládeže za Európske hlavné mesto mládeže. Viac ako 100 mládežníckych organizácií tu organizuje podujatia zbližujúce mnohonárodnostné obyvateľstvo. Mesto, kde našlo svoj domov mnoho študentov aj umelcov, doslova dýcha kultúrou. Fanúšikovia dobre poznajú aj hudobný festival Exit.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa omid_art vision 2018‌ (@omid_art_vision2018),

Paríž, Francúzsko

Najslávnejšia galéria Louvre sa usiluje zachrániť ohrozené historické miesta a kultúrne artefakty. Od mája do augusta prestaví výstavu o zabudnutých kráľovstvách so zameraním na Chetitov. Fascinujúcu výstavu sôch padlého impéria predstavia v ikonickej sále Napoléon, priamo pod slávnou sklenou pyramídou.

Louvre Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
France Louvre Pyramid Louvre

Loveexploring­.com; Novisad.rs; Independent.co.uk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa