V skanzene pod hradom Ľubovňa bude trojkráľová liturgia

Začiatok nového kalendárneho roka so sebou priniesol aj bohatú snehovú nádielku. Slovensko leží pod bielou perinou, ktorá dotvára jedinečnú atmosféru vianočných zvykov a tradícií. V regióne severného Spiša a Pienin medzi ne patrí aj svätá liturgia pri príležitosti sviatku Bohozjavenia.

05.01.2019 19:19
trojkralova liturgia, skanzen, kroje Foto:
Trojkráľová liturgia v staroslovienčine bude v skanzene.
debata

Vianoce sa nekončia Druhým sviatkom vianočným. Naopak, najkrajšie sviatky v roku pokračujú aj po prelome kalendárnych rokov. Najmä v prípade gréckokatolíckych veriacich.

Tí si radostnú zvesť z narodenia Spasiteľa na severnom Spiši a v Pieninách pripomenú tradične v šiesty januárový deň, po 13. hodine v skanzene pod Hradom Ľubovňa.

Obrad je jedinečný nielen prostredím, ale aj liturgickým jazykom. Drevenou cerkvou svätého Michala Archanjela bude znieť staroslovienčina.

„Staroslovienčina patrí medzi najstaršie slovanské jazyky a má svoje pevné miesto aj v regióne severného Spiša a Pienin. Práve preto je jazykom Trojkráľovej liturgie v malebnom skanzene,“ prezradila Ing. Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny.

Súčasťou obradu bude tiež procesia v okolí cerkve s ikonami a svätenie vody. Každoročne si tieto významné duchovné chvíle nenechajú ujsť nielen veriaci, ale aj návštevníci rázovitého regiónu, v ktorom ľudové a náboženské zvyky stále žijú.

„Trojkráľová liturgia je krásnym zážitkom, ktorý tento rok podčiarkne aj bohatá snehová nádielka a tiež kultúrny program v jej závere. Veriacich a návštevníkov zaiste poteší vystúpenie folklórneho súboru Javorina z Torysiek,“ dodáva Erika Šalatová.

debata chyba
Viac na túto tému: #gréckokatolíci #Ľubovniansky hrad #Ľubovniansky skanzen