Podzemie ako postrach. Hodina v londýnskom metre je ako deň v meste

Vzduch v londýnskom metre je natoľko znečistený, že hodina strávená v podzemných priestoroch je z hľadiska vystavenia organizmu škodlivým časticiam rovnaká, ako celý deň na uliciach britskej metropoly. Podľa agentúry Reuters to odhalila nová štúdia, ktorú zadal londýnsky dopravný podnik Transport for London (TfL).

13.01.2019 07:00
Londýn, metro Foto:
Londýnske metro
debata

V niektorých staniciach metra je údajne vzduch päťdesiatkrát špinavší ako na povrchu. Obzvlášť zlá je situácia v najhlbších častiach podzemnej železničnej siete.

Najhlbšie položenou stanicou je Hampstead na severe metropoly a tu namerali autori nového výskumu počas desiatich dní priemernej koncentrácie nebezpečných prachových častíc PM 2,5 (menších ako 2,5 mikrometra) na úrovni 492 mikrogramov na meter kubický.

Na rušnej londýnskej ulici je údajne priemer 16 mikrogramov, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by denná koncentrácia nemala presahovať 25 mikrogramov.

„Koncentrácie častíc PM na nástupištiach londýnskeho metra sú typicky oveľa vyššie, než vo vonkajšom ovzduší,“ uvádza štúdia vypracovaná pre TfL.

Londýnske metro je na svete celkovo najstaršie a niektoré z 270 staníc na jeho 11 linkách vybudovali už v roku 1863.

Autori štúdie konštatovali, že súčasťou siete sú aj „hlboké, zle vetrané“ tunely. Vzduch, ktorý sa do nich dostane, zhoršuje opotrebovávanie súčastí systému, ako napríklad kolies na súpravách alebo brzdových doštičiek.

Podľa správy, ktorú zverejnili tento týždeň, nie je k dispozícii dostatok informácií, aby bolo možné posúdiť vplyvy znečistenia vzduchu na pasažierov. Riziko pre ich zdravie vraj nemožno vylúčiť, cestovanie metrom ale podľa autorov nepredstavuje vážne nebezpečenstvo.

Reuters s odkazom na vedeckú štúdiu z roku 2015 uvádza, že takmer 9500 obyvateľov Londýna každý rok umrie predčasne v dôsledku dlhodobého pobytu v znečistenom prostredí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #metro