Pätica európskych pokladov, ktoré mnohí prehliadajú (no nemali by)

Starý kontinent ukrýva omnoho viac drahokamov ako len preľudnený Paríž alebo Londýn. Menej známe lokality dokážu očariť jedinečnosťou, a pritom majú príjemnejšiu atmosféru a priaznivejšie ceny.

17.01.2019 07:00
Český Krumlov, mesto, Česko Foto:
Český Krumlov
debata (1)

Gibraltár

Madrid a Barcelona sú síce medzi najnavštevova­nejšími mestami Španielska, ale Gibraltár je čosi výnimočné. Nachádza sa na juhu Pyrenejského polostrova, v mieste, ktoré je najbližšie Afrike. Orientačným bodom, podľa ktorého si toto miesto nemožno pomýliť s ničím iným, je trčiaca hora na mieste, kde Gibraltár hraničí so španielskom. Vďaka nej dostalo zámorské územie Spojeného kráľovstva prezývku The Rock – Skala. Ďalším poznávacím znakom miesta sú makaky – Gibraltár je jedinou oblasťou Európy, kde voľne žijú opice. Turisti ich radi ponúkajú dobrotami, a tak sa ľudí neboja a často im kradnú veci.

Gibraltár Foto: SHUTTERSTOCK
Gibraltár Gibraltár

Český Krumlov, Česká republika

Mesto na juhozápade Česka je jedným z pokladov našich susedov, jeho historické centrum s úzkymi spletitými uličkami okolo hradu je zapísané na zozname UNESCO. Zámok Český Krumlov je po Pražskom hrade najrozsiahlejším zámockým areálom v Česku. Pôvodne gotický hrad je prestavaný najmä v renesančnom slo­hu.

Český Krumlov Foto: SHUTTERSTOCK
Český Krumlov, mesto, Česko Český Krumlov

Drážďany, Nemecko

Mesto na východe krajiny, pri českých hraniciach, bolo na konci druhej svetovej vojny do značnej miery zničené. Na zlé časy sa však už zabudlo, dnes je krásne prestavané do novej podoby a vzniklo z neho elegantné a vkusné mesto. Je domovom viacerých významných univerzít, známych múzeí a galérií.

Ferrara, Taliansko

Rím nie je jediné talianske mesto s bohatou históriou, kultúrou a architektúrou. Na severe polostrova leží mesto plné obrovských katedrál, hradov a ďalších architektonických skvostov, ktoré sa datujú až do 14. storočia. Celé mesto je obohnané hradbami dlhými až 9 kilometrov. Niet preto divu, že ho UNESCO zaradilo na svoj zoznam svetového dedičstva. Ferrata však nie je len o histórii, práve tu sa zrodilo azda najslávnejšie červené auto, ktoré je snom azda každého milovníka motorov.

Vézelay, Francúzsko

Ak sa už vyberiete to Francúzska, možno si nebudete vedieť predstaviť obísť jeho metropolu, mesto lásky. Za pozornosť stoja však aj menšie sídla, ktoré dýchajú históriou. Starobylé Vézelay postavili v 11. storočí. Malebné mestečko sa z výšky pozerá na okolité plodné vinice, ktoré svojimi lúčmi hladí celé dni slnko. Hrdí sa nádherným kostolom Márie Magdalény a inšpirujúcou architektúrou aj delikátnym vínom.

Wikipedia.org; Readersdigest.ca

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa #Gibraltár #Ferrari #Český Krumlov #Drážďany