Deti s vysvedčením majú bezplatný vstup do múzea v Rimavskej Sobote

Polročné vysvedčenie za aktuálny školský rok postačuje v piatok 1. februára žiakom základných a stredných škôl na bezplatný vstup do Gemersko-malohontského múzea v

01.02.2019 10:20
debata

Ako informovala referentka GMM Martina Oštrom Mareková, každý žiak a študent môže v týchto dňoch navštíviť aktuálne výstavy múzea bez platenia a bez ohľadu na známky na vysvedčení.

Študenti a žiaci môžu v múzeu navštíviť niekoľko výstav a stálych expozícií. Výstava Minerály pod lupou zaujme deti ukážkou 353 minerálov z celého sveta, ale i z nášho regiónu.

Na výstave Baníctvo a železiarstvo v Gemeri-Malohonte spoznajú ťažkú prácu baníkov a môžu si zahrať pexeso s nerastmi pochádzajúcimi z regiónu.

Výstava Veže zaliate slnkom predstaví prostredníctvom fotografií, projektov a dokumentov architektonickú tvorba Júliusa Sándyho (1868 – 1953), ktorý mal prostredníctvom rodiny úzke väzby s Rimavskou Sobotou.

Na záver predstavia študentom výstavu venovanú rómsku rezbárovi Deziderovi Fertőovi z Gemerskej Vsi (1921 – 1996), ktorý vytvoril za relatívne krátke obdobie rozsiahly súbor takmer 200 drevených plastík a reliéfov.

Pracoval technikou vyrezávania do drevených soklíkov a reliéfov z lipového alebo orechového dreva. Pri svojej tvorbe využíval námety z tradičného a súčasného života Rómov i cirkevné motívy.

V stálej expozícii múzea stretnú mládežníci slonieho vtáka i múmiu egyptskej ženy, môžu si poskladať puzzle s motívom podoby mesta Rimavská Sobota z 18. storočia alebo nosorožca, ktorý žil v okolí Hajnáčky v období treťohôr.

„V priestoroch expozície venovanej Slovenskému národnému povstaniu v Gemeri-Malohonte nájdu fotostenu, pri ktorej sa môžu odfotografovať v rakúsko-uhorskej pechotnej uniforme I. svetovej vojny,“ dodala Oštrom Mareková.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote svoju históriu začalo písať 3. septembra 1882 a tým sa radí medzi piate najstaršie múzeum na Slovensku.

Hlavným zameraním múzea je dokumentácia prírody a spoločnosti historického regiónu Gemera a Malohontu.

Od roku 1996 sa múzeum špecializuje na dokumentáciu hmotnej a duchovnej kultúry Rómov v širšom regióne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gemersko-malohontské múzeum #Rimavská Sobota #vysvedčenie