Fašiangy vyvrcholia bohatým programom v centre Prešova

Mesto Prešov už po 12-ty raz pripravilo deň pred Popolcovou stredou vyvrcholenie fašiangového obdobia a v centre mesta ponúkne tradičné podujatie Fašiangovanie. Predstaví na na ňom folklórne tradície, chýbať nebude ľudová zábava a tiež fašiangová zabíjačka.

04.03.2019 11:00
debata

Prešovčania sa na pešej zóne budú baviť v posledný fašiangový deň – utorok 5. marca už od predpoludnia.

Ako informovala vedúca oddelenia kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove Mária Putnocká, jedno z najobľúbenejších, no zároveň i najzábavnejších prešovských podujatí Fašiangovanie sa začne na pešej zóne od 11. hodiny a zábava sa postupne prenesie na hlavné javisko, kde potrvá do 18. hodiny.

„Je to návrat do histórie k našim tradíciám, aby sme trochu pripomenuli, ako to vyzeralo kedysi na fašiangoch. Aj keď v meste tie fašiangy vyzerali trochu inak, ako sme ich tu my sem priniesli z dedín,“ povedala Putnocká.

Fašiangujúci zažijú tradičnú šarišskú zabíjačku, spojenú s ochutnávkou zabíjačkových špecialít – pečienky, slaniny, klobások, jaterníc či oškvarkov.

Samozrejmosťou budú stánky s občerstvením či výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami z dielne mladých umelcov – žiakov Základnej umeleckej školy Októbrová. Atmosféru dotvoria ľudové piesne v podaní folklórnych hudieb Oblik, Šariš a Prešovskí heligonkári.

„Od pätnástej hodiny sa na pódiu pri južnom parku predstavia folklórne súbory Šariš, Dubravienka, Solivarčan, Rozmarija, Karpaťanin senior, Šebeš, Dúbrava z Prešova, Oblík z Hanušoviec nad Topľou, a záver bude patriť súboru Pridaň z Víťaza s nádherným obradovým folklórom, pričom predvedie aj tzv. pochovávanie basy,“ dodala Putnocká.

Fašiangy sú obdobie medzi zimou a jarou, od Troch kráľov do utorkovej polnoci pred „škaredou“, teda Popolcovou stredou. Vtedy zábavy vrcholia tzv. pochovávaním basy. Od Popolcovej stredy nasleduje 40-dňové obdobie pôstu trvajúce do Veľkého piatku pred Veľkou nocou.

keď v každej časti Slovenska sú zaužívané iné fašiangové zvyky a tradície, v jednom sú rovnaké – nesmie počas nich chýbať dobrá zábava a jedlo.

Sú teda spojené s veselosťou, zábavou, zvykmi a ľudovými tradíciami. Najveselšie sú posledné dni tohto obdobia, spojené s karnevalmi či s hodovaním.

Štedré hodovanie pritom má podľa tradície priaznivo pôsobiť na hojnosť v nasledujúcom ro­ku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #fašiangy