V Dome ľudového bývania v Šali predvedú techniky zdobenia kraslíc

Na veľkonočné sviatky sa budú môcť naladiť návštevníci Domu ľudového bývania v Šali na podujatí Veľká noc v domčeku, ktoré bude od 15. do 17. apríla.

08.04.2019 13:00
debata

Ako informovala médiá Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, pripravená bude výstava kraslíc a zruční odborníci predvedú ukážky ich zdobenia rôznymi technikami.

Dom ľudového bývania v Šali pochádza z roku 1830. Má charakteristické vnútorné členenie typické pre domy stredných roľníkov na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia – predná izba, pitvor s oddelenou kuchyňou, zadná izba, komora, maštaľ a šopa. Objekt je pobočkou Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom zasväteným zmŕtvychvstaniu Ježiša Krista. Okrem množstva cirkevných úkonov sa k nemu viaže aj veľa ľudových obyčajov spojených s príchodom jari, ale i magicko-očistných a prosperitných praktík zabezpečujúcich zdarný začiatok a výsledky hospodárskych prác, zdravie ľudí a domácich zvierat.

Prastarým symbolom tohto obdobia bola voda, ktorej sa pripisovala uzdravujúca moc, oheň, ktorým sa zaháňali zlé sily, zeleň, ktorá mala zabezpečiť zdravie, a vajíčko, ktoré symbolizovalo znovuzrodenie života. „Časť z tradičných zvykov zachovávame dodnes.

Okrem konzumácie tradičných veľkonočných jedál si zdobíme príbytky bahniatkami alebo zelenými ratolesťami, kúpačov či šibačov obdarúvame kraslicami,“ poukázala Packová – Zahradárová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #Šaľa