Najslávnejší zvon sa rozoznel pred 160 rokmi. Ľudia si ho mýlia s vežou

Pred 160 rokmi, 11. júla 1859, sa prvýkrát rozozvučal slávny zvon Big Ben v Alžbetinej veži Westminsterského paláca, sídle britského parlamentu.

11.07.2019 07:00
Veľká Británia, Londýn, Big Ben, parlament,... Foto: ,
Fotografovanie na Westminsterskom moste, v pozadí britský parlament a Big Ben.
debata

Veža s hodinami a zvonom nazývaným Big Ben patrí k hlavným turistickým atrakciám Londýna. Do roku 2012 sa oficiálne volala Hodinová veža, ale častejšie sa jej hovorilo Big Ben práve podľa najväčšieho zvonu.

Pri príležitosti 60. výročia nastúpenia súčasnej britskej panovníčky kráľovnej Alžbety II. na trón stavbu premenovali na Alžbetinu vežu.

Novogotickú 96 metrov vysokú vežu dokončili v máji 1859. Hodiny začali čas prvýkrát odpočítavať 31. mája 1859, hlavný zvon začal biť 11. júla toho istého roku.

Zvon má hmotnosť necelých 14 ton, je vysoký 2,2 metra a 2,7 metra široký. Srdce zvona váži 200 kilogramov. Okolo najväčšieho zvonu, ktorý odbíja každú hodinu, sú ešte štyri menšie (znejú každú štvrťhodinu), na ktorých hrá stroj melódiu z Händelovho Mesiáša bezprostredne po odbití. Prvý zvon v areáli pokusne odbíjal už v roku 1856, kvôli prasklinám ho ale museli vymeniť.

Tóny Big Benu sa s rozšírením rozhlasu dostali aj k ľuďom žijúcim mimo Londýna. Stanica BBC ich prvýkrát odvysielala na Silvestra 1923, krátko potom sa typické zvonenie stalo súčasťou začiatku hlavných spravodajských relácií.

Svoju televíznu premiéru si Big Ben odbil opäť na Silvestra – v roku 1949 – a od tej doby posledné minúty končiaceho sa roka vždy odmeriavajú v Británii práve tieto hodiny.

Slávnemu zvonu sa nevyhli ani občasné poruchy či meškanie. Počas prvej svetovej vojny zvon úplne utíchol na dva roky, za druhej svetovej vojny, v máji 1941, keď bol parlament zničený pri nemeckom bombovom nálete, sa rozbil aj južný ciferník.

V roku 1949 napríklad mechanizmus pohonu neodolal kŕdľu škorcov, ktoré sa usadili na minútovej ručičke a spôsobili meškanie nevídaných štyri a pol minúty.

V roku 1962 odbil zvon kvôli snehovej kalamite Nový rok s desaťminútovým oneskorením. Kus kovu odlomený v hodinovom stroji umlčal v roku 1976 hlavný zvon na 22 dní a štvrťhodiny prestali odbíjať dokonca niekoľko mesiacov.

Zvon sa tiež odmlčal napríklad pri pohrebe Margaret Thatcherovej v roku 2013, o dva roky neskôr začali hodiny odbíjať s minimálne šesťsekundovým predstihom a musel sa prerobiť systém rovnováhy a príslušných závaží v mechanizme stroja.

Naposledy sa zvon odmlčal v auguste 2017 kvôli generálnej oprave hodín aj veže. Oprava by sa mala skončiť v roku 2021.

O pôvode názvu Big Ben kolujú dve teórie. Podľa prvej z nich sa zvon volá podľa Benjamina Halla, inžiniera, ktorý zostrojil hodiny na veži Westminsterského paláca. Podľa druhej teórie tak zvon pomenovali na počesť Bena Caunta, boxera ťažkej váhy, ktorý žil v 19. storočí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Westminster #Big Ben