Rím zakázal stavbu reštaurácie McDonald’s pri vzácnej pamiatke

Taliansky minister kultúry zakázal reťazcu rýchleho občerstvenia McDonald’s postaviť jednu zo svojich reštaurácií v blízkosti Caracallových kúpeľov v starovekej štvrti v centre hlavného mesta.

02.08.2019 08:00
debata

Starostka talianskej metropoly Virginia Raggiová rozhodnutie podporila s tým, že „zázraky Ríma sa musia chrániť“. Spoločnosť McDonald’s krok zatiaľ nekomentovala. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa talianskych médií mala mať nová reštaurácia 800 metrov štvorcových a mala vyrásť na mieste bývalého záhradníckeho centra.

Pozemok v bezprostrednej blízkosti kúpeľov z 3. storočia nášho letopočtu sa nachádza aj veľmi blízko Aureliánských hradieb a niekoľko stoviek metrov od Kolosea a antickej arény Circus Maximus.

V tejto pamiatkovej zóne Ríma platia veľmi prísne pravidlá ohľadom výstavby nových budov, ktoré musia spĺňať niekoľko kritérií, aby ctili historickú tradíciu miesta.

Americký reťazec má v Ríme už vyše 40 reštaurácií, niektoré z nich blízko takých pamiatok ako Piazza Navona, Piazza di Spagna, na ktorom sú slávne Španielske schody, či v blízkosti Vatikánu. Doteraz však žiadna nie je priamo vedľa antických ruín.

V roku 1986 neúspešne bojovalo množstvo intelektuálov a televíznych osobností proti otvoreniu prvej reštaurácie McDonald’s práve v blízkosti Španielskych schodov. Mnohí vtedy tvrdili, že jedlo v americkom reťazci je urážkou talianskej kulinárskej kultúry.

Podľa webu statist.com sa minulý rok nachádzalo v Taliansku 578 reštaurácií McDonald’s. Je to štvrtý najvyšší počet v Európskej únii, väčší počet týchto reštaurácií je len v Nemecku, Francúzsku a Británii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #McDonald's #McDonald’s