Na Salamandrových dňoch v Banskej Štiavnici odovzdajú ceny mesta

S celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, naftárov, hutníkov a geológov, ako aj s odovzdávaním cien mesta sú už tradične spojené Salamandrové dni v Banskej Štiavnici.

05.09.2019 11:44
debata

Podujatie prebiehajúce od štvrtka 5. do soboty 7. septembra bude tento rok spojené aj s odovzdávaním ocenení časopisu Pamiatky a múzeá a otváracím ceremoniálom Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).

Ako informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie v Banskej Štiavnici Rastislav Marko, súčasťou podujatia je aj tradičný Salamandrový sprievod mestom.

Najvýznamnejšie počiny uplynulého roka v oblasti ochrany a zveľaďovania kultúrneho dedičstva budú ocenené časopisom Pamiatky a múzeá na pravé poludnie vo štvrtok 5. septembra v Starom zámku.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2019 odštartuje o 16:00 ceremoniál v kostole sv. Kataríny.

V piatok 6. septembra o 13:00 v tom istom kostole slávnostne zasadne mestské zastupiteľstvo a udelí výročné ceny.

Vo večerných hodinách sa po roku mesto pohltí do tmy, aby si návštevníci vychutnali nočný sprievod, v ktorom sa študenti s fakľami budú cikcakovito preplietať centrom mesta a ich pohyb bude pripomínať pohyb salamandry škvrnitej.

„Práve podľa toho obrazu dostal štiavnický Salamander svoje meno,“ uviedol vedúci s tým, že študenti v sprievode nebudú jediní.

„Okrem nich sú do neho zapojené stovky miestnych obyvateľov, ktorí predstavujú rôzne veselé i vážne príbehy zo života kedysi slávneho mesta,“ doplnil Marko.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na ďalší bohatý kultúrny program, ktorý tvoria výstavy, koncerty, vystúpenia pre deti, burza minerálov, deň otvorených dverí v Slovenskom banskom archíve a iné podujatia.

Salamandrové dni 2019 organizuje banskoštiavnická samospráva a z verejných zdrojov ich podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

debata chyba