České kostry sa bránia fotkám s klobúkmi. Farnosť vydala zákaz selfie

Sedlecká kostnica v Kutnej Hore, asi 70 kilometrov od Prahy, sa nachádza pod tamojším kostolom Všetkých svätých. Vďaka svojej neobvyklej výzdobe je známa ako kostol kostí. Kosti z takmer 60 000 kostier, ktoré sa objavili na tomto mieste, vytvárajú dekoratívne prvky, ktorým kraľuje unikátny luster.

01.11.2019 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#jameshetfield #papahetfield #metallica #kostnicekutnahora#kutnahora

Príspevok, ktorý zdieľa Petr Truhlicka (@petrtruhlicka),

Netradičný dizajn interiéru podzemnej kaplnky prilákal do inak ospalého mesta na českom vidieku turistov z celého sveta. Príliv návštevníkov sa však v čase Instagramu stal pre pietne miesto aj zaťažujúcim, píše CNN.com.

Len v roku 2017 si podzemné mauzóleum prišlo prezrieť pol milióna ľudí a ich počet má stúpajúcu tendenciu. V súčasnosti prebiehajú rekonštrukčné práce, ktoré by mali priestor pomôcť upraviť tak, aby lepšie zvládal nával turistov.

Správa tamojšej farnosti, ktorá sa stará o kostnicu, sa rozhodla od roku 2020 zakázať fotografovanie pozostatkov vystavených v kaplnke. Nebude to však platiť úplne, záujemcovia o vyhotovovanie obrazových materiálov budú môcť tri dni pred návštevou požiadať farnosť o povolenie fotiť.

Hlavným problémom kaplnky je totiž priam „epidémia“ úplne nevhodných selfie fotografií. Napriek upozorneniam v mnohých jazykoch, ktoré visia na stenách, sa návštevníci často správajú voči kostrám neúctivo a zabúdajú, že sú to skutočné pozostatky ľudí.

Turisti strhávajú kosti zo stien, či sa ich aspoň pokúšajú dotknúť, pred mobilmi pózujú s kostrami ako ich bozkávajú, nasadzujú im klobúky alebo slnečné okuliare.

Sedlecká kostnica má zaujímavú históriu. Pôvodne tu bol cintorínsky kostol tunajšieho cisterciánskeho kláštora. Podľa povesti priniesol opát sedleckého kláštora Heidenreich hrsť zeme z Božieho hrobu v Jeruzaleme a rozprášil ju po cintoríne.

Pohrebná pôda sa tak stala súčasťou Svätej zeme, a preto sa sem nechávali pochovať mŕtvi nielen z Čiech, ale aj z okolitých krajín. Tisíce ľudí tu našli posledný odpočinok tiež v časoch epidémií.

Historické centrum Kutnej Hory je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Nové fotografické smernice sa okrem kostnice budú vzťahovať aj na blízku katedrálu Nanebovzatia Panny Márie a katedrálu sv. Jána Krstiteľa, ktoré tiež spravuje farnosť Sedlec a sú pod ochranou UNESCO.

6abc.com; Nzherald.co.nz; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #selfie #kostnica