Najnudnejšie hlavné mesto Európy? Objavte zaznávanú Podgoricu

Hlavné mesto Čiernej Hory sa neobjavuje v zoznamoch top miest Európy, ktoré "musíte navštíviť aspoň raz v živote". Zatieňuje ho prímorský turizmus, ale aj malebný prístav Kotor, čarovná Budva či pôvabný ostrov Svätý Štefan, ktoré hornatú krajinu preslávili. Napriek tomu má Podgorica niekoľko skvostov a svoju čarovnú atmosféru, ktorú sa oplatí objaviť.

24.11.2019 07:00
debata

Jedna z najmenších európskych metropol so 150 000 obyvateľmi (čo predstavuje asi štvrtinu celkového počtu obyvateľov Čiernej Hory) sa kedysi nazývalo úplne nepoeticky Titograd – podľa prezidenta komunistickej Juhoslávie v rokoch 1945–1980.

Od roku 1993 sa mesto na sútoku riek Morača a Ribnica vrátilo k svojmu pôvodnému názvu „pod Goricou“, teda pod malou horou.

Čo bolo kedysi

Oblasť okolo dnešnej Podgorice bola obývaná už od praveku, neskôr ťažila z dobrej polohy na križovatke obchodných ciest.

K rozkvetu prišlo s príchodom Rímskej ríše, v stredoveku sa sem prisťahovali Slovania a Avari.

V 15. storočí sa mu rovnako ako celému Balkánu stal osudným vpád Turkov a následná 400 rokov trvajúca islamizácia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Kočović (@andrejkocovic),

Podgoricu nešetrili ani svetové vojny, počas tej druhej bola takmer úplne zbombardovaná. Po vojne opäť povstala z popola, no po rozpade

Juhoslávie prišiel ďalší úpadok. Od roku 2006 je Čierna Hora samostatná a Podgorica sa stala jej hlavným mestom.

Skvelý názorný prierez históriu a kultúrou ponúka Mestské múzeum – nájdete tu rímske artefakty, špicaté turecké dýky, ortodoxné kresťanské ikony, benátske dokumenty zo 16. storočia aj tradičné ľudové kroje.

Čo sa oplatí vidieť

Novej časti mesta dominuje Rímske námestie s obchodmi, niekoľkými vládnymi budovami, reštauráciami a kaviarňami.

Na skok od námestia sa nachádza mohutná sakrálna stavba Katedrála Vzkriesenia Krista, ktorá sa podobá na staré ortodoxné kostoly, no v skutočnosti ju dostavali a vysvätili len v roku 2014.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @ jst_dreaming,

Neďaleko nájdete jednu z dominánt celej Podgorice – Miléniový most z roku 2005, ktorý prepája brehy rieky Morača a zároveň nové a staré mesto.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Kočović (@andrejkocovic),

Centrom tejto časti meste je Námestie nezávislosi, ktoré však vďaka svojej „komunistickej architektúre“ nepôsobí príjemným dojmom.

Atmosféru zachraňujú okolité uličky s kaviarňami a útulný posedením vonku.

Pod vrchom Gorica sa však nachádza pravý historický skvost – Kostol sv. Juraja z 10. storočia, ktorý je zároveň najstaršou zachovanou budovou v meste. Za fotku stoja aj zrúcaniny pevnosti Ribnica z 15. storočia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Из Крыма - про Крым! (@noveltrip),

Hrad Petrović z roku 1891, romantická ružová budova obklopená zeleňou, je bývalým sídlom dynastie Petrovičovcov a nachádza sa v Kruševaci, najkrajšej časti Podgorice. Dominuje najväčšiemu verejnému parku v meste. V 80. rokoch sa budova premenila na umeleckú galériu, ktorá je doteraz súčasťou Centra súčasného umenia v Čiernej Hore.

Od doby nadvlády Osmanskej ríše žije v Podgorici dodnes aj moslimská menšina, a tak niet divu, že tu nájdete aj mešity, napríklad Starodoganjska, aj hodinovú vežu zo 17. storočia.

Wikipedia.org; Visit-montenegro.com; Britannica.com; Theguardian.com; Montenegro-for.me

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Podgorica