Ježišovo rodisko žije z turizmu. Hotely sa boja násilností - návštevníci zmiznú

Palestínsky Betlehem sa pripravuje na Vianoce s nádejou, že by to mohli byť najlepšie sviatky za posledných 20 rokov. Hotely rozširujú svoje kapacity a o piatich nových sa rokuje.

23.12.2019 07:00
vianoce, advent, výzdoba, Betlehem, Izrael Foto: ,
Vianoce na mieste, kde sa to všetko začalo - v Betleheme.
debata

Bazilika Narodenia Pána zároveň predĺžila otváraciu dobu. Betlehem má za sebou tri bohaté roky, ale to neznamená, že v tomto predpokladanom Ježišovom rodisku, vzdialenom len niekoľko kilometrov od Jeruzalema, nepanuje nervozita. Píše agentúra Reuters.

Betlehem je závislý od príjmov z cestovného ruchu a akékoľvek násilie, nielen v jeho bezprostrednej blízkosti, pre neho znamená finančnú katastrofu. Väčšina zájazdov, dohodnutých mesiace vopred, sa môže odrieknuť.

Starosta Antun Salmán má z okien svojej kancelárie výhľad na rozsvietený vianočný strom na námestí jasličiek. Vlani Betlehem navštívilo 1,5 milióna ľudí, tento rok by podľa neho mal byť ešte lepší.

„Posledné tri roky sa situácia zlepšuje, tento rok je lepší ako rok 2018 a ten bol lepší ako 2017, do mesta prichádza stále viac ľudí,“ povedal.

Tento rok prvýkrát predĺžili otváraciu dobu baziliky Narodenia Pána do ôsmej hodiny večer, budúci rok chce mesto rozšíriť parkovisko autobusov a vyriešiť zápchy, ktoré sa často tvoria pri Námestí jasličiek.

Turisti budú musieť návštevu hlásiť vopred. „Keď bude veľký záujem a bazilika nebude mať kapacitu, musíme mať náhradný plán,“ povedal Salmán.

Prevádzku v bazilike spomaľuje nízky vchod, ktorým musia návštevníci prejsť a ktorý má na výšku okolo 120 centimetrov. Pôvodné, veľké dvere postupne redukovali križiaci, potom Mamlúkovia i Osmani. Malo to zabrániť zlodejom vojsť dovnútra s vozíkmi a odvážať korisť.

Tento rok Betlehem ponúka nové lákadlo v podobe relikvie prevezenej z Ríma. Tá je podľa kresťanov jedným zo zvyškov jasličiek, do ktorých po narodení uložili Ježiša práve tu, v Betleheme.

Mesto sa ale stále nezbavilo ostražitosti. Tešilo sa prosperite, kým v roku 2000 nezačalo protiizraelské povstanie, ktoré prinieslo roky krviprelievania v izraelsko-palestínskych stretoch.

Cestovnému ruchu to prinieslo skazu a jazvy sú dodnes viditeľné. Jednou z nich je betónová stena, ktorá sa týči nad severnou časťou Betlehema a ktorá toto mesto oddeľuje od Jeruzalema.

Podľa Palestínčanov stojí na ukradnutom území, zatiaľ čo Izrael tvrdí, že vďaka stenám, plotom a priekopám sa podarilo výrazne znížiť počet útokov z Palestíny.

Betlehemský hotel Alexander patrí rodine Joeyho Canavatiho. V ťažkých rokoch sa všetci už takmer vzdali nádeje, teraz je hotel zajednaný do roku 2021.

A plánujú zvýšiť kapacitu z terajších 58 na 110 izieb. „Obchody len kvitnú, nikdy predtým sme nič podobné nemali. Tento rok sa turisti v Betleheme nepomestia do izieb,“ povedal Canavati.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Betlehem