'Umierajúce mesto' začalo turistom účtovať vstupné. Chcú ho vidieť, kým zmizne

Znie to trocha prekvapivo - talianske Civita di Bagnoregio, známe aj pod názvom „Umierajúce mesto“, zaviedlo poplatok a pri vstupe tak odľahčí peňaženky svojich návštevníkov. Čochvíľa zanikne, a napriek tomu, či práve preto ho každý chce ešte navštíviť.

04.02.2020 07:00
debata

Tí, ktorí budú chcieť na vlastné oči vidieť malebnú destináciu, mestečko učupené na skale, budú musieť počas víkendov zaplatiť 5 eur a cez týždeň 3 eurá. Financie pôjdu na zachovanie zvyšných budov a zmiernenie erózie, píše Dailyhive.com.

Civita di Bagnoregio, ktoré sa nachádza v regióne Tuscia, na hranici medzi Laziom a Toskánskom, je známe najmä vďaka tomu, že sa postupne rozpadá a doslova prepadáva dole do údolia. Z fotografií vidieť, že jediným vstupom do mesta je kamenná cesta, ktorú pôvodne postavili Etruskovia pred 2 500 rokmi.

Počas stredoveku a renesancie mesto mimoriadne prosperovalo. Ako to však už býva, zlaté časy sa raz skončia a pre toto mesto sa stal osudným dátum 10. júna 1695, keď ho postihlo zemetrasenie.

Prírodná pohroma bola začiatkom masového odlivu obyvateľov z Civita di Bagnoregio. Mesto začalo upadať a počas nasledujúcich storočí budovy stále viac klesali.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PHOTOGROUP ITALIA (@italia_photogroup),

Našťastie, stále je tu toho dosť na návštevu a v poslednom období sa miesto stalo obľúbenou turistickou destináciou – návštevníci sa chcú presvedčiť, čo z budov a ulíc ostalo a v akom stave sa dnes „Umierajúce mesto“ nachádza.

Podľa webovej stránky Civita di Bagnoregio sa jeho definitívnemu zániku nedá nijako zabrániť a raz úplne zmizne zo sveta. A to je práve to, čo turistov na trocha strašidelnú návštevu mesta odsúdeného na skazu láka.

Návštevníci sa môžu tešiť na úžasné výhľady do údolia a prechádzky po pôvabných uliciach a námestiach, vďaka ktorým získalo Civita di Bagnoregio titul „Borgho più bello d’Italia“ (jedno z najkrajších miest v Taliansku). Na čare mu pridáva aj fakt, že je prístupné iba pešo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Map of Italy (@map_of_italy),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Italia Yallers ® (@yallersitalia),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mesto